investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky

22.04.2024
akcieekonomikainflaceusa

Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo

22.04.2024
ekonomikačesko

Didi bude mít odbory, které jsou v čínských technologických firmách vzácné

02.09.2021

Čínský poskytovatel alternativní taxislužby Didi Global pomůže svým zaměstnancům založit odbory...

Čínský poskytovatel alternativní taxislužby Didi Global pomůže svým zaměstnancům založit odbory. V čínském technologickém sektoru, kde jsou odbory velmi vzácné, je to průlomový krok. S odvoláním na dva informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters.

Rozhodnutí o odborech přichází v době, kdy čínská vláda zvolila tvrdý postup proti největším technologickým firmám, který zahrnuje řadu vyšetřování antimonopolním úřadem a pokut či kritiku politiky, která zahrnuje vykořisťování zaměstnanců a porušování práv spotřebitelů.


Založení odborů bylo podle zdrojů oznámeno minulý měsíc na interním fóru. Zpočátku je budou řídit zaměstnanci v pekingské centrále a povede je vládou podporovaná Všečínská federace odborů (ACFTU).


Čínská státní média kritizují Didi za nespravedlivé odměňování řidičů a v současnosti firmu vyšetřuje několik čínských regulačních orgánů v souvislosti s jejím vstupem na americký akciový trh. Řidiči Didi většinou pracují na částečný úvazek a bez plných zaměstnaneckých výhod.


Federace ACFTU a několik vrcholných vládních orgánů v červenci zveřejnily pokyny týkající se ochrany práv pracovníků takzvané gig ekonomiky. Tak se označují situace, kdy lidé pro tyto firmy obvykle pracují na základě smlouvy nebo jako osoby samostatně výdělečně činné, a ne jako zaměstnanci na plný úvazek. Navrhly také, že odbory by mohly pomoci při vyjednávání s firmami. Minulý měsíc se pak nejvyšší soud v Číně změřil na praxi přesčasů nazývanou 996, tedy práce od devíti ráno do devíti večer šest dní v týdnu, a označil ji za nezákonnou. Tato praxe je běžná u mnoha čínských technologických firem.


Agentura Bloomberg upozornila, že historie odborů v Číně sahá do roku 1921. Dnes je většina odborových svazů součástí vládou podporované ACFTU, která ale podle výzkumníka organizace China Labour Bulletin Aidana Chaua ztratila většinu své efektivnosti. Mezi čínskými internetovými společnostmi prakticky neexistují silné odbory, částečně kvůli odporu vlády k samoorganizovaným skupinám občanů, které by mohly podkopat sílu vládní strany.


Společnost Didi byla založena v roce 2012. Věhlas si získala mimo jiné tím, že z čínského trhu vytlačila amerického konkurenta Uber. Ten prohrál cenovou válku a nakonec své čínské aktivity prodal právě firmě Didi, a to výměnou za podíl v ní.


Zdroj: ČTK




"Společnost Didi má na čínském trhu dominantní postavení. V poslední době jí začínají konkurovat alternativní taxislužby zakládané automobilkami. Patří mezi ně Geely a SAIC Motor."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top