investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

DEWA zdvojnásobila velikost plánované nabídky akcií

31.03.2022

To znamená, že z největší primární nabídky v regionu od rekordního vstupu...

Hlavní dubajská elektrárenská a vodárenská společnost Dubai Electricity and Water Authority (DEWA) více než zdvojnásobila velikost plánované primární nabídky akcií. To znamená, že z největší primární nabídky v regionu od rekordního vstupu saúdskoarabské arabské ropné firmy Aramco na trh by mohla získat až 5,7 miliardy USD (125,3 miliardy Kč), napsala agentura Reuters.

Podle nového plánu DEWA nabídne na trhu podíl 17 procent. To odpovídá 8,5 miliardy akcií. Minulý týden firma stanovila orientační cenové rozpětí pro primární nabídku na 2,25 až 2,48 dirhamu (13,5 až 14,8 Kč) za akcii. Celková hodnota firmy by tak mohla činit až 34 miliard USD. Stala by se tak největší firmou s akciemi na burze v Dubaji a dostala by se mezi 20 největších světových energetických společností obchodovaných na burze.

Investujte do akcií   Druhy akcií   Splatnost akcií

Vstup firmy na burzu má pomoci dubajskému akciovému trhu lépe konkurovat větším burzám v regionu, jako jsou ty v Saúdské Arábii a sousedním emirátu Abú Zabí. Pro Dubaj je nabídka firmy DEWA vyšší než společnosti DP World v roce 2007 v hodnotě téměř pět miliard USD.

Saúdská Arábie od rekordní nabídky firmy Aramco v roce 2019 za 29,4 miliardy USD zažívá příval primárních nabídek, protože podporuje rodinné podniky, aby vstoupily na burzu.

Zástupce dubajského vládce v listopadu oznámil plány na uvedení deseti společností napojených na vládu na burzu. Cílem je zvýšit aktivitu na burze.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Klienti BHS se mohou účastnit drtivé většiny IPO po celém světě. Informace jim rádi poskytnou osobní makléři, kteří jsou o všech IPO pravidelně informováni.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top