investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Developer CTP dnes vstoupil na akciovou burzu v Amsterodamu

25.03.2021

Průmyslový developer CTP Group, který působí převážně na českém trhu, dnes...

Průmyslový developer CTP Group, který působí převážně na českém trhu, dnes vstoupil na akciovou burzu v Amsterodamu. Do nabídky dal zhruba 61 milionů akcií s nabídkovou cenou 14 eur (v přepočtu 367 korun) za akcii. Je to 15,4 procenta všech akcií společnosti. Skupina tak vstupem na burzu získá 854 milionů eur (22,4 miliardy korun), peníze chce použít k další expanzi. CTP o tom dnes informovala ve zprávě. Jediným akcionářem byl dosud zakladatel a generální ředitel společnosti Remon Vos.

"Vstup na burzu právě v mém rodném Nizozemsku je dalším krokem na více než dvě desetiletí dlouhé cestě CTP, na kterou jsem velmi hrdý. Dosud jsme zaznamenali silný zájem investorů, což posiluje naše přesvědčení, že strategie a vize CTP neomylně zapadají do budoucích trendů v globálním sektoru logistických a průmyslových nemovitostí," uvedl Vos. Nyní bude držet necelých 85 procent akcií.


Skupinu CTP Group založil Nizozemec Remon Vos v roce 1998 v České republice. Před pěti lety CTP vstoupila na další trhy v regionu. Kromě Česka působí na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Rumunsku, Polsku a Maďarsku. Specializuje se na stavbu průmyslových a logistických nemovitostí. V polovině března firma oznámila, že rozšíří síť také do Nizozemska, kde chce do pozemků a nemovitostí investovat 300 milionů eur (asi 7,9 miliardy korun). V Česku na konci června loňského roku firma vlastnila 3,46 milionu metrů čtverečních ploch v 54 areálech.


Hrubý příjem z pronájmu CTP Group loni meziročně vzrostl o 15 procent na 344 milionů eur (8,8 miliardy korun). Na konci roku 2020 měla ve výstavbě 740.000 metrů čtverečních pronajímatelných ploch, které budou dokončeny letos. Aktuálně vlastní budovy o rozloze 6,3 milionu metrů čtverečních.


Zdroj: ČTK



"Z pohledu investorů jsou IPO zajímavá, protože bývají podhodnocená. To investorům umožňuje realizovat výhodné obchody."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top