investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Deutsche Telekom prodala nizozemskou T-Mobile a zvedla podíl v T-Mobile US

08.09.2021

Německá telekomunikační skupina Deutsche Telekom prodala svou nizozemskou divizi T-Mobile za...

Německá telekomunikační skupina Deutsche Telekom prodala svou nizozemskou divizi T-Mobile za 5,1 miliardy eur (téměř 130 miliard Kč). Novým majitelem jsou soukromé kapitálové společnosti Apax a Warburg Pincus. Firma, která působí i v České republice, to uvedla ve svém dnešním sdělení. Část takto získaných peněz Deutsche Telekom použila k navýšení podílu ve své dceřiné společnosti T-Mobile US. Celkem na tuto transakci vyčlenila více než sedm miliard dolarů (téměř 150 miliard Kč).

Deutsche Telekom zvýší podíl v T-Mobile US o 5,3 na 48,4 procenta. Generální ředitel firmy Tim Höttges dlouhodobě usiluje o to, aby v tomto americkém operátorovi držel kontrolní většinu. Jeho společnost obchod uskuteční tak, že si vymění akcie s japonskou Softbank, která výměnou získá podíl 4,5 procenta v Deutsche Telekom.


Celkem Deutsche Telekom od Softbank koupí zhruba 45 milionů akcií T-Mobile US. Softbank pak získá asi 225 milionů nových akcií Deutsche Telekom, což z ní učiní druhého největšího investora tohoto koncernu po německém státu.


Na T-Mobile Netherlands nenahlížela Deutsche Telekom nikdy jako na svou hlavní oblast podnikání, uvedla agentura Reuters. Kontrolu nad ním převzala od švédského Tele2 v roce 2018.


Deutsche Telekom dnes také oznámila, že zvažuje budoucnost svého podílu v britské divizi BT, ve které vlastní 12 procent. K posunu by mohlo dojít v příštích 12 měsících. "V podnikání BT máme mnoho možností. Na rozhodnutí je příliš brzy. Bavíme se o všech eventualitách,“ uvedl na tiskové konferenci Höttges.


Deutsche Telekom je největší telekomunikační skupinou v Evropě, na jejích celkových tržbách se loni více než třemi čtvrtinami podílely aktivity mimo Německo. Součástí podniku je i T-Mobile Czech Republic.


Akcie Deutsche Telekom v reakci na dnešní zprávu dnes ráno přidaly 2,5 procenta. Rostly i akcie Tele2 a dalších telekomunikačních firem.


Zdroj: ČTK




"Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, má téměř 6,2 milionu mobilních zákazníků."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top