investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čtvrtletní zisk PepsiCo se snížil o 61 procent

09.02.2023

Výsledky překonaly očekávání analytiků, zejména díky růstu cen...

Americké nápojové společnosti PepsiCo ve čtvrtém čtvrtletí klesl čistý zisk meziročně o 61 procent na 518 milionů USD (11,4 miliardy Kč). Firma to dnes uvedla ve zprávě o hospodaření. Výsledky překonaly očekávání analytiků, zejména díky růstu cen, kterým firma kompenzovala vyšší náklady. Výhled na letošní rok ale zaostal za očekáváním analytiků, což signalizuje, že zdražení začíná firmě snižovat poptávku po limonádách a občerstvení.

Bez započtení zisku z prodeje divize džusů, odpisů ruských aktiv a dalších mimořádných položek činil očištěný zisk na akcii 1,67 dolaru. Analytici očekávali zisk 1,65 dolaru na akcii, uvedla agentura Reuters. Firma zvýšila roční dividendu o deset procent na 5,06 USD na akcii.

Čisté tržby stouply o 10,9 procenta na 28 miliard USD. Takzvané organické tržby, tedy očištěné od vlivu akvizic a odprodeje majetku, se zvýšily o 14,6 procenta. Průměrné ceny ve čtvrtém čtvrtletí stouply o 16 procent. Objem prodeje na srovnatelném základě ale klesl o dvě procenta.

V letošním fiskálním roce PepsiCo očekává jádrový zisk při konstantních směnných kurzech 7,2 dolaru na akcii. Analytici v anketě společnosti Refinitiv čekají zisk 7,28 USD na akcii.

PepsiCo má téměř duopolní postavení na trhu sycených nápojů, a to spolu s firmou Coca-Cola. Díky tomu podnik v posledních čtvrtletích mohl zvýšit ceny bez většího odporu.

Ceny zvyšuje řada amerických společností, které bojují s vyššími náklady na dopravu, suroviny a pracovní sílu, a s dopadem silnějšího dolaru na tržby v zahraničí. Kvůli vysokému růstu spotřebitelských cen však dochází ke změně výdajů spotřebitelů, kteří tak přecházejí k levnějším alternativám.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top