investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čtvrtletní zisk Microsoftu klesl

28.10.2022

Tržby podniku rostly nejpomaleji za pět let...

Čistý zisk americké softwarové společnosti Microsoft se v prvním finančním čtvrtletí meziročně snížil o 14 procent na 17,6 miliardy dolarů (zhruba 432 miliard Kč). Tržby podniku rostly nejpomaleji za pět let, výsledky však mírně překonaly očekávání analytiků.

Tržby se ve čtvrtletí, které skončilo 30. září, meziročně zvýšily o 11 procent na 50,1 miliardy dolarů. Analytici je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali pouze na 49,7 miliardy dolarů. Zisk na akcii činil 2,35 dolaru, zatímco analytici očekávali jen 2,31 dolaru, napsala agentura AP.

Microsoft je známý zejména díky operačnímu systému Windows a herním konzolím Xbox. Windows je nejrozšířenějším operačním systémem pro osobní počítače na světě.

Globální trh s osobními počítači však zaznamenal ve třetím kalendářním čtvrtletí rekordní propad kvůli ekonomické nejistotě a nadbytku neprodaných zásob. Celkové dodávky počítačů se podle výzkumné společnosti Gartner ve třetím čtvrtletí meziročně snížily o 19,5 procenta, což byl nejvýraznější propad za více než dvě desetiletí, kdy tento údaj sleduje. Prodej tak klesl již čtvrté čtvrtletí za sebou.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top