investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

ČR loni hospodařila s historicky nejvyšším schodkem státního rozpočtu

06.01.2021

Podle údajů pokladního plnění za loňský rok skončil státní rozpočet ve schodku...

Podle údajů pokladního plnění za loňský rok skončil státní rozpočet ve schodku 367,4 miliardy korun. Jedná se o nejhorší výsledek v novodobých dějinách naší země. Navíc skutečný schodek státního rozpočtu se výrazně odchýlil od všech plánů, které byly v průběhu roku několikrát upravovány. To ukazuje, že vláda měla jen mlhavé představy o skutečných dopadech koronaviru na příjmy a výdaje státní pokladny.

Loňský schodek byl o 338,9 miliardy korun vyšší než v roce 2019. K tomuto výsledku přispěla hospodářská strategie vlády, která spočívala v navyšování výdajů státního rozpočtu. Naopak žádná významná úsporná opatření nebyla zavedena. Stát nadále bobtnal a jeho vývoj se výrazně odchýlil od dění, které můžeme pozorovat v soukromém sektoru.  


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Na příjmové straně státního rozpočtu se vybralo 1 475,5 miliardy korun, což bylo pouze o 47,7 miliardy korun méně než v roce 2019. Oproti tomu výdajovou stranou státního rozpočtu proteklo 1 842,9 miliardy korun, což bylo o 291,2 miliardy korun více než o rok dříve. Z těchto údajů je patrné, že se vláda při řešení koronavirové krize soustředila především na růst výdajů. To by částečně mohlo být změněno daňovou reformou, která letos výrazně sníží daně zaměstnancům.


Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Pokladní plnění státního rozpočtu odhalilo fatální selhání vlády při řízení státní kasy. Přestože byl rozpočet několikrát předěláván, stejně se zásadně odchýlil od svého plánu. Jako by státní finance řídil koronavirus a nikoli vláda."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top