investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

ČEZ a Komerční banka podpoří společně instalace střešních solárů

06.10.2021

Polostátní energetická společnost ČEZ a Komerční banka uzavřely partnerství, budou při něm spolupracovat...

Polostátní energetická společnost ČEZ a Komerční banka uzavřely partnerství, budou při něm spolupracovat na snižování své klimatické stopy a emisí svých zákazníků. Prvním krokem je společná podpora instalací střešních solárních elektráren, Komerční banka také začíná od ČEZ ESCO odebírat elektřinu z obnovitelných zdrojů. Na tiskové konferenci to dnes oznámili generální ředitel ČEZ Daniel Beneš a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

Energetická firma a banka zahájily spolupráci jak u střešních fotovoltaik pro domácnosti, tak pro obce a firmy. Společnost ČEZ Prodej, pod kterou spadají instalace pro domácnosti, poskytne klientům Komerční banky, kterým bude instalovat střešní fotovoltaickou elektrárnu, výhodu jednoho solárního panelu v hodnotě několika tisíc korun zdarma. ČEZ ESCO ve spolupráci s Komerční bankou a Société Générale Equipment Finance (SGEF) umožní obcím, firmám a dalším větším spotřebitelům pořídit si fotovoltaiku bez počátečních investičních nákladů.


"Do konce tohoto desetiletí skončíme s uhlím v našich teplárnách a budeme z něj vyrábět jen minimum elektřiny v těch nejmodernějších elektrárnách. Místo toho postavíme 6000 megawattů (MW) obnovitelných zdrojů. Zároveň chceme vyjít vstříc i našim zákazníkům, kteří se rozhodnou pro vlastní zdroj čisté elektřiny," řekl Beneš.


Komerční banka se podle Juchelky hlásí k principům udržitelnosti dlouhodobě. "Cíleně podporujeme projekty, které pomáhají bojovat proti změnám klimatu a současně omezujeme financování projektů s negativním dopadem na životní prostředí. Chceme jít příkladem, a tak od ČEZ začínáme odebírat čistou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Zároveň chceme společně odstraňovat bariéry, které brání rychlejšímu rozvoji obnovitelných zdrojů u našich zákazníků," uvedl Juchelka.


Statistiky společností ČEZ Prodej a ČEZ ESCO ukazují, že tyto dceřiné dcery ČEZ letos zatím instalovaly 900 střešních fotovoltaických elektráren o výkonu 6,8 MW. To je téměř o třetinu více než za celý loňský rok.


"Obce a firmy se po pandemii potýkají s rostoucími cenami všeho a jejich rozpočty jsou pod tlakem. Zvyšuje se tak zájem o řešení bez vstupních investičních nákladů. Podobným způsobem už fungují naše projekty energetických úspor EPC i výstavba a provoz kogeneračních jednotek," uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. "Zákazník se nemusí starat o investici, administrativu ani provoz fotovoltaiky. Cena elektřiny z fotovoltaiky je navíc nižší, protože jde o vlastní výrobu, a tak odpadají síťové poplatky," dodal.


ČEZ letos oznámil, že plánuje do roku 2030 vybudovat obnovitelné zdroje o výkonu 6000 megawattů, převážně fotovoltaické elektrárny v ČR. Jde zhruba o trojnásobek výkonu Jaderné elektrárny Dukovany. Nyní má skupina 1700 MW obnovitelných zdrojů, z toho 1000 MW v Česku. Instalovaný výkon všech fotovoltaických elektráren v Česku je aktuálně asi 2000 MW, od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top