Ceny průmyslových výrobců rostou nejrychleji od roku 1993

V srpnu došlo k meziročnímu růstu cen v rostlinné výrobě o 11,6 procenta...

Ceny průmyslových výrobců rostou nejrychleji od roku 1993
 Redakce
Redakce

V srpnu došlo k meziročnímu růstu cen v rostlinné výrobě o 11,6 procenta. Vyšší byly hlavně ceny obilovin o 13,7 procenta a olejnin o 13,9 procenta. V živočišné výrobě vzrostly ceny o 4,0 procenta, přičemž znatelně vyšší byly ceny mléka a skotu. Celkově ceny zemědělských výrobců vzrostly o 7,9 procenta a budou tlačit na růst cen potravin v supermarketech.

Nebývalý meziroční růst cen o 9,3 procenta byl zaznamenán u průmyslových výrobců. Jednalo se o nejvyšší růst od dubna 1993. To dokládá sílu inflačních tlaků v naší ekonomice. Ceny chemických látek a výrobků vzrostly o astronomických 38,0 procenta. Ceny kovů a kovodělných výrobků se skokově zvýšily o 26,7 procenta a ceny dřeva, papíru a tisku se zvýšily o 24,1 procenta.

Reklama

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama



V neposlední řadě byl zaznamenán růst cen u stavebních prací o 6,6 procenta. Ten byl navíc doprovázen zvyšujícími se cenami materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 16,0 procenta. Kombinace rostoucích cen stavebních prací a stavebních materiálů povede k dalšímu růstu cen nemovitostí.


[sc:articleform id=10 articleid=1558]




"Do ekonomiky jsme v průběhu pandemie vložili příliš mnoho peněz. Zároveň jsme pozastavovali výrobu. To vytváří extrémně silné inflační tlaky."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama