investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Cena plynu pro evropský trh přesáhla 300 eur za megawatthodinu

25.08.2022

Dražší byl zemní plyn jen bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině...

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes přesáhla 300 eur za megawatthodinu (MWh). Ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září dopoledne vykazovala růst o více než šest procent skoro na 316 eur (7792 Kč) za megawatthodinu. V předchozích dvou dnech byla přitom poměrně stabilní.

Dražší byl zemní plyn jen bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině, kdy se jeho cena začátkem března krátce dostala až ke 345 eurům za MWh. Ještě ten den ale klesla zpět pod 200 eur/MWh. Za stále vyššími cenami plynu v Evropě stojí právě nedostatek této suroviny ve spojitosti s ozbrojeným konfliktem mezi Ukrajinou a Ruskem.

Trh vyhodnocuje ohlášené další přerušení dodávek ruského plynu do Evropy plynovodem Nord Stream 1. Rusko oznámilo, že od 31. srpna na tři dny dodávky Nord Streamem zastaví. To podnítilo obavy, že by se již tak silně omezený tok plynu z Ruska mohl úplně zastavit, pokud by se dodávky po přerušení znovu neobnovily.

Růst cen plynu přispívá i k silnému růstu cenu elektřiny. Cena termínového kontraktu na elektřinu na burze EEX v Lipsku ve středu uzavřela na rekordních 709 eurech (přes 17.480 Kč) za megawatthodinu. Za poslední dva týdny vzrostla asi o 50 procent.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top