investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Britská firma Deliveroo hodlá vstoupit na londýnskou burzu

08.03.2021

Britská společnost Deliveroo, která se specializuje na rozvoz jídel...

Britská společnost Deliveroo, která se specializuje na rozvoz jídel, hodlá vstoupit na londýnskou akciovou burzu. Podle agentury Reuters by primární veřejná nabídka akcií (IPO) mohla podnik ohodnotit na více než sedm miliard dolarů (155 miliard Kč). Firma loni těžila z prudkého růstu poptávky, který byl důsledkem šíření nového koronaviru.

Podnik dnes oznámil, že hodnota zpracovaných transakcí se loni zvýšila o 64 procent na 4,1 miliardy liber (126 miliard Kč). Ztráta podniku se naopak snížila na 223,7 milionu liber (téměř sedm miliard Kč) z 317,3 milionu liber v roce předchozím.


Prostřednictvím společnosti Deliveroo si nyní každý měsíc přes šest milionů lidí objednává jídlo z více než 115.000 restaurací a obchodů. "Deliveroo je nyní mnohem větší, než jsem kdy pokládal za možné," uvedl zakladatel a výkonný ředitel podniku Will Shu. Upozornil, že firma se pustila do aktivit, se kterými původně vůbec nepočítal, například do budování kuchyní určených výhradně pro rozvoz jídla.


Firma potenciální investory varovala, že v budoucnu hodlá nadále upřednostňovat rozšiřování svých aktivit před ziskovostí. "Naše ambice vzrostly, protože jsme začali plně chápat a využívat příležitosti v internetovém potravinářství," uvedl Shu.


Podnik naznačil, že s jeho akciemi se na londýnské burze pravděpodobně začne obchodovat nejpozději v dubnu. Zakladatel Shu bude zpočátku disponovat 20 hlasy za každou svou akcii, zatímco ostatní investoři pouze jedním hlasem na akcii. Shu si tak bude moci nad podnikem udržet větší kontrolu, po třech letech však o své zvýhodnění přijde, upozornil list Financial Times.


Zdroj: ČTK



"Společnost Deliveroo získává příjmy tím, že restauracím fakturuje provizní poplatky a zákazníkům účtuje poplatky za objednávky. Společnost působí ve Velké Británii, Nizozemsku, Francii, Belgii, Irsku, Španělsku, Itálii, Austrálii, Singapuru, Spojených arabských emirátech, Kuvajtu a Hongkongu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top