investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Berlín koupí za 2,5 miliardy eur 15.000 bytů od firem Vonovia a Deutsche Wohnen

17.09.2021

Město Berlín koupí za 2,46 miliardy eur (62,2 miliardy Kč) téměř 15.000 bytů od společností Vonovia...

Město Berlín koupí za 2,46 miliardy eur (62,2 miliardy Kč) téměř 15.000 bytů od společností Vonovia a Deutsche Wohnen, které nabízejí nájemní bydlení. Firmy to dnes oznámily v tiskové zprávě. Akvizice přichází jen několik dní před volbami do zastupitelstva německého hlavního města, a nedostatek bytů a rychle rostoucí nájmy se staly žhavým předvolebním tématem. Spolu s volbami do městského zastupitelstva se má konat i poradní referendum o vyvlastnění obou bytových společností.

Deutsche Wohnen prodá městu 10.700 bytů, Vonovia pak 4250 bytů. Vonovia je v Německu největší firma zaměřená na pronájem bytů a nyní je v procesu převzetí svého menšího konkurenta Deutsche Wohnen. Spojením obou podniků má vzniknout bytový gigant zhruba s 550.000 byty v hodnotě více než 80 miliard eur.


S cílem získat pro transakci politickou podporu, obě společnosti slíbily, že omezí pravidelné zvyšování nájmů v Berlíně. Rovněž nabídly k prodeji městu zhruba 20.000 bytů za dvě miliardy eur. Skupina, která stojí za vyhlášením referenda, ale tyto návrhy kritizovala a dnes zopakovala nesouhlas s transakcí. Ta byla oznámena v květnu.


Ředitel Vonovie Rolf Buch ale tvrdí, že cena je spravedlivá. "Tímto prodejem bytového fondu v Berlíně městským bytovým podnikům plníme hlavní slib daný berlínskému senátu. Prodáváme byty za spravedlivou cenu."


Transakce je v hlavním městě Německa považována za největší svého druhu za dlouhou dobu. Fond obecních bytů se zvýší přibližně na 355.000, což je zhruba pětina z 1,67 milionu nájemních bytů v Berlíně. Vedení města usiluje o rozšíření bytového fondu prostřednictvím nové výstavby a nákupů a doufá, že tak bude mít větší vliv na napjatou situaci na trhu s bydlením a že bude moci zpomalit zvyšování nájmů, uvedla agentura DPA.


Zdroj: ČTK




"Skutečné řešení berlínského problému s bydlením spočívá v masové výstavbě nových bytů. Růst nabídky na realitním trhu by totiž tlumil růst cen. Změna vlastnické struktury nemovitostí nabídku nenavyšuje. Když se přitom regulatorně stanoví nižší než tržní nájemné, povede to k nedostatku a na mnoho lidí obecní byty nezbudou. Nízké nájemné pak nemusí stačit na renovace a údržbu, takže obecní byty nemusí být adekvátně udržované nebo na ně ve finále budou doplácet všichni obyvatelé města."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top