investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Bayer prodá divizi chemikálií na hubení škůdců

11.03.2022

Prodej má pomoci Bayeru snížit jeho dluh a je součástí plánu zaměřit jeho divizi herbicidů a semen...

Německá společnost Bayer se dohodla na prodeji své divize vyrábějící chemikálie na hubení škůdců v přírodě a budovách soukromé investiční skupině Cinven za 2,6 miliardy USD (téměř 60 miliard Kč). Prodej má pomoci Bayeru snížit jeho dluh a je součástí plánu zaměřit jeho divizi herbicidů a semen Crop Science na zemědělskou klientelu. Oznámil to Bayer v dnešním prohlášení.

Firma Cinven v samostatném prohlášení uvedla, že bude usilovat o další růst podniku nazvaného Environmental Science Professional, který sídlí v Severní Karolíně a má zhruba 800 zaměstnanců. Dodává produkty jako prostředky na hubení hmyzu a hlodavců a také přípravky na hubení plevele pro správce zeleně, lesníky a správce skladů.

Bayer se snaží snížit obrovský dluh, který mu zůstal po koupi amerického konkurenta Monsanto v roce 2018 za 63 miliard USD. Akvizice mu přinesla i břemeno v podobě miliardových nákladů na soudní spory kvůli přípravku na hubení plevele Roundup firmy Monsanto. Čistý dluh Bayeru na konci loňského roku činil 33 miliard USD a meziročně stoupl o deset procent.

Od převzetí firmy Monsanto Bayer prodal své podnikání v oblasti veterinárních přípravků za šest miliard eur (151,3 miliardy Kč), podíl v chemickém parku Currenta za 3,5 miliardy eur a spotřebitelské značky jako Dr. Scholl's a Coppertone za 500 milionů eur.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Společnost Bayer vznikla již v roce 1863. Založil ji Friedrich Bayer společně s Johannem Friedrichem Weskottem. Společnost Bayer patřila mezi první výrobce aspirinu. Do roku 1910 prodávala heroin jako lék pro lidi se závislostí na morfinu.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top