investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Bayer koupí biotechnologickou společnost Asklepios

26.10.2020

Německá společnost Bayer se dohodla na převzetí americké biotechnologické firmy Asklepios...

Německá společnost Bayer se dohodla na převzetí americké biotechnologické firmy Asklepios BioPharmaceutical. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Cena by mohla činit až čtyři miliardy USD (92,2 miliardy Kč).

Bayer zaplatí dvě miliardy USD okamžitě a další dvě miliardy USD vyplatí v závislosti na dalším výkonu a úspěšném zavádění léků. Asklepios se věnuje genetické terapii za pomoci upravených virů.


Bayer, který kromě léků vyrábí také zemědělské pesticidy, si potřebuje vylepšit nabídku léků kvůli slabšímu výhledu prodeje v zemědělské divizi a kvůli urovnání žalob na produkt Roundup, což by ho mohlo stát zhruba 11 miliard USD.


Analytici také upozorňují, že Bayer potřebuje posílit své farmaceutické aktivity. Od roku 2024 mu totiž hrozí velký výpadek příjmů z dvou nejlépe prodávaných léků, které přijdou o patentovou ochranu.


Asklepios má teď mimo jiné v počáteční fázi testování na dobrovolnících přípravek na léčbu Pompeho choroby, vzácného genetického onemocnění způsobujícího hromadění molekul cukru v buňkách, ale také na Parkinsonovu chorobu a městnavé srdeční selhání. Pomáhá i dalším společnostem s jejich výzkumem a výrobou genové terapie.


Bayer uvedl, že dohoda doplňuje jeho loňskou akvizici firmy BlueRock Therapeutics, vývojáře terapií kmenovými buňkami. Potvrzuje také záměr vytvořit podnikání v oblasti buněčné a genové terapie.


Společnost Asklepios byla založena v roce 2001. Pět hlavních majitelů, kteří jsou současně i spoluzakladateli a hlavními vědci, zůstanou ve firmě. Bayer očekává, že dohodu dokončí ještě letos a že Asklepios bude nadále fungovat jako nezávislá firma.


Zdroj: ČTK



"Účinná látka z přípravku Roundup byla objevena ve většině řek, potoků a vodních nádrží ve Spojených státech. To znepokojuje Američany, protože Federální soud ve Spojených státech rozhodl, že Roundup způsobuje rakovinu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top