investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Bank of America ve čtvrtletí zvýšila zisk

18.04.2023

Goldman Sachs naopak vydělal méně...

Americký finanční ústav Bank of America zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 15 procent na 8,2 miliardy dolarů (zhruba 174,6 miliardy Kč). Pomohly mu vyšší úrokové příjmy. Druhá největší banka ve Spojených státech to uvedla ve svém dnešním sdělení. Bance Goldman Sachs podle její zprávy zisk naopak klesl, neboť se v uplynulém kvartálu uzavíralo nejméně obchodů za více než deset let.

Výnosy Bank of America bez zaplacených úroků se zvýšily o 13 procent na 26,3 miliardy dolarů. Čistý úrokový příjem, který odráží, kolik peněz banka vydělává účtováním úroků zákazníkům, vzrostl ve čtvrtletí o 25 procent na 14,4 miliardy dolarů.

Z vyšších úrokových sazeb těžily v prvním kvartálu také ostatní velké americké banky, jako je JPMorgan Chase & Co a Citigroup. Ty si odložily stranou miliardy dolarů, aby se připravily na zhoršení ekonomické situace.

"Dosáhli jsme velmi dobrých výsledků i přes náročné ekonomické prostředí a navzdory rozkolísanému trhu i bankovního sektoru," uvedl finanční ředitel Bank of America Alastair Borthwick.

Akcie banky na výsledky zareagovaly růstem asi o tři procenta, akcie Goldman Sachs naopak tři procenta ztrácely.

Vklady u Bank of America klesly v prvním čtvrtletí o dvě procenta na 1,05 bilionu dolarů ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím. Poplatky z investičního bankovnictví se snížily o 20 procent na 1,2 miliardy USD.

Zisk Goldman Sachs meziročně klesl o 19 procent na 3,09 miliard dolarů a výnosy se snížily o pět procent na 12,22 miliardy dolarů. Menší zájem o obchodování nahlodal příjmy z investičního bankovnictví. Hospodářský výsledek zatížil částečný prodej úvěrového portfolia spotřebitelské divize Marcus.

Bankovním sektorem ve Spojených státech otřáslo březnové selhání dvou amerických regionálních bank. To přispělo k poklesu akcií dalších bank a přimělo vyděšené vkladatele, aby přesunuli své peníze do větších institucí.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top