investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Avast se obchoduje první den po IPO

14.05.2018

Ve čtvrtek ráno se v Londýně začalo poprvé obchodovat s akciemi české společnosti Avast. Cena se drží zatím několik procent pod finální IPO cenou.

Ve čtvrtek ráno se v Londýně začalo poprvé obchodovat s akciemi české společnosti Avast. Cena se drží zatím několik procent pod finální IPO cenou. Ta byla stanovena na 2,50 britských liber za akcii, tedy na spodním okraji původního IPO cenového pásma 250 až 270 pencí. Pro většinu investorů, kteří měli akcie před IPO, může být stanovení IPO ceny na dolním okraji pásma i dnešní obchodování akcií určitým zklamáním. Cena se ale může rapidně měnit, zejména první dny po IPO.

V posledních týdnech v souvislosti s růstem úrokových sazeb v USA a zvýšením geopolitického napětí mírně ochladl apetit investorů vkládat nové peníze do akcií, včetně IPO. Příkladem je stažení jednoho IPO v Německu v posledních dvou týdnech. Na trhy se také dostavil "Sell in May" efekt, kdy se část investorů v létě chová krátkodobě opatrněji.

Avast jako technologická firma z populárního oboru by si ale své příznivce mohla najít. I když o některé sektory trhu může být menší zájem, ve stejnou dobu naopak v dalších oborech nemusí být o investory nouze. V letních měsících obecně aktivita investorů mírně opadá a naopak na podzim obvykle přichází větší zájem.

Mezi rizika IPO pro firmu patří například nízký zájem o její akcie, prudký pokles ceny a další. Kvůli tomu pak firma může  ztratit  důvěru investorů. Negativem IPO je i vyšší nutnost reportovat hospodářské výsledky a další informace či splnění ostatních regulatorních požadavků veřejného obchodování. To s sebou nese často nemalé náklady.

Pozitivem IPO může být například  větší publicita firmy, vyšší důvěra zákazníků i obchodních partnerů. Veřejně obchodovaná společnost totiž musí ze zákona transparentně poskytovat investorům řadu informací, které jsou veřejně dostupné i zákazníkům a obchodním partnerům. Ti si tak firmu mohou lépe "proklepnout". Zaměstnanci firmy mohou také lehce prodávat případné akcie firmy, které získali v rámci opčního či akciového plánu odměn.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top