investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Asijské akcie uzavřely díky americkému stimulu na maximech

29.12.2020

Japonské a korejské akcie uzavřely díky americkým stimulačním opatřením dnešní obchodování...

Japonské a korejské akcie uzavřely díky americkým stimulačním opatřením dnešní obchodování na rekordech. Hlavní index japonských akcií Nikkei přidal 2,66 procenta na 27.568,15 bodu, což byl jeho nejprudší jednodenní nárůst od poloviny června, a byl nejvýše od 16. srpna 1990. Index jihokorejských akcií KOSPI přidal 0,42 procenta na rekordních 2820,51 bodu, rostl čtvrtý den po sobě. Asie tak navázala na růst amerických a evropských akcií z předchozího dne, které také zčásti dosáhly na nová maxima.

Akciové trhy doufají v rychlé hospodářské oživení poté, co americký prezident Donald Trump v neděli nečekaně podepsal soubor stimulačních opatření za 2,3 bilionu dolarů (49,5 bilionu Kč) na pomoc ekonomice zasažené pandemií covidu-19. Americká Sněmovna reprezentantů je povzbudila ještě více, když pak v pondělí schválila zvýšení jednorázového příspěvku, který dostane většina Američanů jako pomoc v koronavirové krizi. V souladu s přáním prezidenta Donalda Trumpa by se částka měla zvýšit z 600 na 2000 dolarů. Pozitivní stimuly přinášejí trhům i zprávy o počátku očkování a nadále uvolněná politika japonské, americké a evropské centrální banky.

 Investujte do akcií   Druhy akcií   Splatnost akcií   Akcie - co bude dál

"Investoři, kteří dnes akcie nakupují, si vytvářejí pozice pro rok 2021," řekl podle agentury Reuters analytik Takaši Hiroki ze společnosti Monex Securities. "I když rychlost pravděpodobně nebude taková jako v listopadu, domnívám se, že existuje dostatečná pravděpodobnost, že trh zůstane silný další jeden až dva měsíce,“ uvedl vedoucí manažer společnosti Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management Kioši Išigane.


Na nových maximech uzavřely už v pondělí hlavní indexy amerických akcií. Evropské akcie posílily nejvíce za deset měsíců, hlavní index frankfurtské burzy DAX skončil obchodování na rekordu. Pomohla jim i dohoda o uspořádání vztahů mezi Evropskou unií a Británií po brexitu.


Zdroj: ČTK



"Ceny akcií neodráží současný stav věcí, ale vyhlíží budoucí vývoj. Po vzniku celé řady vakcín proti koronaviru mnozí investoři uvěřili, že je jen otázkou času, kdy se s pandemií vypořádáme. Chtějí proto mít nakoupené akcie, které v éře obnovy ekonomiky po koronaviru zřejmě budou dál narůstat na ceně."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top