investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple bude brzy vyrábět čipy M4

12.04.2024
appletechnologievýroba

JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila zisk

12.04.2024
akciebankatržbyusa

Aramco chce pětinu divize Reliance za 20 až 25 mld. USD

16.08.2021

Saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco jedná o akvizici pětinového podílu v divizi indického...

Saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco jedná o akvizici pětinového podílu v divizi indického energetického podniku Reliance Industries, která se zabývá rafinací ropy a výrobou chemikálií. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom dnes informovala agentura Bloomberg. Jednání se podle ní nachází v pokročilém stadiu, dohody by zúčastněné strany mohly dosáhnout v nadcházejících týdnech.

Saudi Aramco plánuje podíl v indickém podniku získat výměnou za své akcie v hodnotě 20 až 25 miliard dolarů (až 539,2 miliardy dolarů).


Společnost Reliance Industries, jež spravuje největší rafinérský komplex, kontroluje Mukeš Ambani, který je podle aktualizovaného žebříčku časopisu Forbes desátým nejbohatším člověkem planety a nejbohatším mužem Asie. Jeho majetek podle Forbes činí 84,5 miliardy dolarů. Akcie podniku Reliance obchodované na burze v Bombaji si po zveřejnění zprávy připsaly až 2,6 procenta. Saudi Aramco a Reliance se věci nevyjádřily.


Společnost Reliance oznámila prodej pětinového podílu dotčené divize za 15 miliard dolarů společnosti Saudi Aramco už v roce 2019. Loňský propad ropy a poptávky po ní vlivem pandemie covidu-19 ale obchod zhatil.


Letos na začátku srpna uvedl šéf podniku Saudi Aramco Amín Násir při zveřejnění hospodářských výsledků, že firma o akvizici stále stojí. Saudi Aramco ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk téměř na čtyřnásobek. Vydělala 95,5 miliardy rijálů (549,8 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 24,6 miliardy rijálů před rokem.


Saudi Aramco je největší ropnou společností na světě a koncem roku 2019 vstoupila na saúdskoarabskou akciovou burzu. Prodala tam asi 1,5 procenta svých akcií, firma tak z drtivé většiny zůstává státní.


Zdroj: ČTK




"Saudi Aramco byla první firma na světě s tržní kapitalizací převyšující 2 biliony dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top