investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Apple jedná o výrobě macbooků v Thajsku

13.04.2023

Ztrojnásobil produkci iPhonů v Indii...

Americká společnost Apple jedná s dodavateli o výrobě notebooků MacBook v Thajsku. S odvoláním na zdroje o tom dnes informoval server Nikkei, který v tomto ohledu připomíná snahu firmy přesunout výrobu z Číny do jiných asijských zemí. Ve stejné souvislosti dnes agentura Bloomberg uvedla, že Apple za loňský fiskální rok smontoval v Indii přístroje iPhone za více než sedm miliard dolarů (zhruba 148 miliard Kč).

Apple na rychle rostoucím indickém trhu objem výroby meziročně více než ztrojnásobil. K přesunu výroby z Číny přispívá zkušenost s pandemickými výlukami a zhoršující se vztahy mezi Pekingem a Washingtonem.

Podniky, s nimiž Apple v Thajsku jedná, mají v zemi výrobní komplexy pro jiné zákazníky. Podle tří zdrojů listu Nikkei americká firma s případnými dodavateli probírá montáž a výrobu komponent a modulů pro notebooky MacBook. Apple v Thajsku už přes rok ve velkém vyrábí také hodinky Apple Watch.

Tchajwanská společnost Pegatron, která je jedním z klíčových dodavatelů iPhonů, po zkušenostech s pandemickými výlukami klade důraz na expanzi mimo Čínu. Mimo tuto zemi se snaží výrobu diverzifikovat i Foxconn, který montuje přibližně 70 procent iPhonů.

V Indii nyní Apple vyrábí prostřednictvím Pegatronu a Foxconnu kolem sedmi procent iPhonů. V roce 2021 se přitom tato země podílela na jejich produkci jedním procentem. Pokud bude rychlá expanze dodavatelů pokračovat, mohl by Apple do roku 2025 v Indii montovat čtvrtinu všech svých iPhonů, píše Bloomberg. Americká firma bude podle něj své chytré telefony vyrábět zároveň v Číně i v Indii.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top