investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Americké akcie zaznamenaly významný čtvrtletní pokles

01.04.2022

Dolů je tlačí obavy z vojenského konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou a z jeho dopadů...

Americké akcie dnes podruhé za sebou oslabily, dolů je tlačí obavy z vojenského konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou a z jeho dopadů na inflaci a měnovou politiku ve Spojených státech. V celém prvním kvartálu vykázaly nejprudší čtvrtletní pokles za poslední dva roky, upozornila agentura Reuters.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 1,56 procenta a uzavřel obchodování na 34.678,35 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,57 procenta na 4530,41 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil o 1,54 procenta na 14.220,52 bodu.

Za celé první čtvrtletí si Dow Jonesův index odepsal 4,6 procenta. S&P 500 klesl o 4,9 procenta a Nasdaq se propadl dokonce o 9,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Sekundární a duální listing   5 důvodů proč investovat do akcií   Defenzivní akcie

Spojené státy dnes představily další balík sankcí směřujících na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Oznámily rovněž, že budou v příštích šesti měsících ze svých strategických rezerv uvolňovat v průměru jeden milion barelů ropy denně. Toto oznámení vedlo k výraznému poklesu cen ropy, což mělo negativní dopad na akcie energetických společností. Za celé první čtvrtletí si nicméně akcie podniků z energetického sektoru připsaly rekordních 39 procent.

Na devizovém trhu dnes dolar posiloval, investoři americkou měnu využívají jako bezpečné útočiště kvůli poklesu optimismu ohledně mírových rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou. Euro krátce po 22:00 SELČ vůči dolaru ztrácelo 0,8 procenta na 1,1072 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si ve stejnou dobu naopak připisoval téměř 0,6 procenta na 98,34 bodu.

Investujte do akcií   Druhy akcií   Splatnost akcií

Jednotná evropská měna v průběhu týdne posilovala díky nadějím na dohodu o příměří mezi Ruskem a Ukrajinou, ty se však nyní snížily. "To vyvolalo odklon od rizika," uvedl analytik Marshall Gittler ze společnosti BDSwiss Holding.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Cena akcií je dána budoucími zisky. Ty je třeba diskontovat na současnou hodnotu, což při očekávaném utahování měnové politiky škodí zvláště menším růstovým akciím z technologického sektoru.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top