investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled

02.05.2024
akcieevropatechnologietržby

Americká automobilka General Motors loni zvýšila zisk

30.01.2024

Předpověděla zároveň, že v letošním roce se zisk bude pohybovat v...

Největší americká automobilka General Motors (GM) v loňském roce zvýšila čistý zisk o dvě procenta na 10,1 miliardy dolarů (zhruba 232 miliard Kč). Oznámila to dnes ve své výsledkové zprávě. Předpověděla zároveň, že v letošním roce se zisk bude pohybovat v rozmezí od 9,8 do 11,2 miliardy dolarů. Akcie podniku po zveřejnění výsledkové zprávy prudce zpevnily.

"Roste shoda na tom, že se udrží odolnost americké ekonomiky, trhu práce a také automobilového trhu," uvedla v dopise akcionářům šéfka GM Mary Barraová.

Automobilka podle agentury Reuters doufá, že její výsledky podpoří silná poptávka po dodávkových a sportovně-užitkových vozech (SUV) se spalovacími motory v Severní Americe, opatření ke snížení nákladů a rostoucí prodej nové generace elektromobilů.

Barraová dnes rovněž uvedla, že automobilka hodlá i nadále vracet přebytečnou hotovost akcionářům. Firma už loni vynaložila deset miliard dolarů na odkup svých akcií a přikročila ke zvýšení dividendy o 33 procent.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se čistý zisk GM meziročně zvýšil o pět procent na 2,1 miliardy dolarů. Upravený hrubý zisk nicméně o 54 procent klesl a činil 1,8 miliardy dolarů. Za tímto poklesem stály negativní dopady podzimních stávek zaměstnanců v USA, vyšší náklady divize samořízených vozů Cruise a odpisy v objemu 1,1 miliardy dolarů související se zásobami bateriových článků pro elektromobily, píše Reuters.

Divize Cruise loni pozastavila testování svých vozů na silnicích ve Spojených státech. Reagovala tak na říjnovou nehodu, při které jeden z jejích vozů srazil a vlekl ženu. Divize Cruise loni prodělala 2,7 miliardy dolarů, a to bez zahrnutí restrukturalizačních nákladů za 500 milionů dolarů, které vznikly ve čtvrtém čtvrtletí v souvislosti se snížením počtu zaměstnanců.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top