investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Amazon nemusí doplácet miliardové daně

18.05.2021

Americký internetový prodejce Amazon nemusí Lucembursku doplácet na daních 250 milionů...

Americký internetový prodejce Amazon nemusí Lucembursku doplácet na daních 250 milionů eur (6,4 miliardy Kč), jak nařídila Evropská komise (EK). Rozhodl o tom dnes Tribunál Evropské unie, podle něhož poskytnutá daňová výhoda unijní pravidla neporušila. Komise dostatečně nezdůvodnila, proč považuje přístup Lucemburska k americké firmě za nedovolenou státní podporu, uvedl soud. Naopak francouzská energetická společnost Engie s podobnou stížností proti doplácení daní v Lucembursku neuspěla. EK uvedla, že v případě Amazonu zváží odvolání.

Lucembursko i Amazon se obrátily na druhou nejvyšší soudní instanci EU se stížností na rozhodnutí z roku 2017. Unijní exekutiva měla tehdy za to, že Lucembursko neoprávněně umožnilo Amazonu neplatit daně z téměř tří čtvrtin zisků, které americký podnik vytvořil na území evropského bloku.


Internetový gigant má svou unijní centrálu v Lucembursku - malé zemi známé svou daňovou vstřícností. Patří tam k největším zaměstnavatelům. Komise odhadla, že Amazon platil jen asi čtvrtinové daně v porovnání s ostatními podniky v Lucembursku, které přitom podléhají stejným pravidlům. Lucembursko mělo od firmy vymoci vedle daní za téměř deset let rovněž úroky. Celková hodnota dosahovala přibližně zmíněných 250 milionů eur.


"Dnešní verdikt je šok," reagovala daňová expertka společnosti Oxfam EU Chiara Putaturová. "Opět se ukazuje, že vyšetřování případ od případu neřeší snahu vyhýbat se placení daní ve velkém," citovala ji agentura Reuters.


Částka, o kterou jde, je jenom zlomkem toho, co Amazon vydělává. Rozhodnutí by ale mohlo pomoci ostatním firmám v jejich snaze odvolat se proti vyšetřování svých daňových záležitostí v EU. Amazon v letošním prvním čtvrtletí více než ztrojnásobil čistý zisk na rekordních 8,1 miliardy dolarů (téměř 171 miliard Kč). Tržby se meziročně zvýšily o 44 procent na 108,5 miliardy dolarů (2,3 bilionu Kč).


Problémem bylo podle EK daňové rozhodnutí lucemburských úřadů z roku 2003. To umožnilo firmě Amazon EU, která v unii daně platila, převádět značnou část zisků prostřednictvím licenčních poplatků na společnost Amazon Europe Holding Technologies, která v unii daně neplatila. Tím Amazon v letech 2006 až 2014 zásadně snižoval své zdanitelné zisky. Komise uvedla, že licenční poplatky byly značně nadsazené.


Komise však podle soudu dostatečně neprokázala, že by lucemburská pravidla umožnila firmě "nepřiměřeně snižovat daňovou zátěž". Soud mimo jiné konstatoval, že komise neprovedla odpovídající analýzu a dospěla k chybným závěrům.


Americká firma dnešní rozhodnutí vítá. Rozsudek podle ní potvrzuje její dlouhodobý názor, že se "řídila všemi uplatnitelnými normami" a že se jí "nedostalo žádného zvláštního zacházení".


Místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová naproti tomu v reakci na verdikt uvedla, že zdůvodnění soudu pečlivě prostuduje a zváží další kroky. EK se může odvolat k nejvyšší soudní instanci posuzující unijní právo, kterou je Soudní dvůr EU.


Vestagerová dlouhodobě prosazuje tvrdý přístup vůči velkým firmám, které podle komise dostávají v unijních zemích nespravedlivé daňové výhody. Unijní justice už se ale několikrát postavila na stranu firem. Nejznámějším případem je loňský úspěch žaloby technologické společnosti Apple, která měla podle Bruselu doplácet 13 miliard eur na daních v Irsku, což soud zamítl. Podobně dopadla i předloni snaha přimět americký kavárenský řetězec Starbucks doplatit 30 milionů eur v Nizozemsku.


Naproti tomu automobilka Fiat Chrysler se stížností proti hrazení stejně vysoké částky v Lucembursku u soudu neuspěla. Podobně dnes dopadla energetická skupina Engie, které komise v roce 2018 nařídila doplatit v téže zemi 120 milionů eur. Lucembursko podle EK zhruba deset let umožňovalo dvěma podnikům z této skupiny neplatit téměř žádné daně ze zisku. Soud dnes souhlasil se závěrem komise, že tím firma získala neoprávněnou výhodu a peníze musí uhradit.


Zdroj: ČTK




"Amazon založil Jeff Bezos v Bellevue ve Washingtonu v červenci 1994. Společnost začala jako online tržiště pro knihy, ale rozšířila se o prodej dalších produktů. Amazon převýšil svou tržní kapitalizací společnost Walmart v roce 2015. Tím se stal nejhodnotnějším maloobchodním řetězcem ve Spojených státech."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top