investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zvýšení sazeb o 75bb může být jen dávnou vzpomínkou na časy, kdy ještě bývalo dobře

19.09.2022

Týdenní report analytika BHS

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Inflace měřená Indexem spotřebitelských cen (CPI) v srpnu překvapila růstem, když vzrostla o 0,1 % m/m. Jádrový CPI také zaznamenal značný nárůst o 0,6 % m/m, protože kategorie zboží i služeb zrychlily.
  • Finanční trhy nyní plně ocenily zvýšení sazeb Fedu o 75 bazických bodů příští týden a očekávají, že sazba fondů Fedu dosáhne do konce roku 4%.
  • Ve čtvrtek bylo dosaženo předběžné dohody mezi americkými železničními společnostmi a odbory zastupujícími železniční pracovníky, aby se zabránilo stávkám, které by mohly být další ochromující ranou pro americké dodavatelské řetězce.


FOMC má, z hlediska naplnění svého mandátu, ruce volné a zvýšení sazeb o 75bb může být jen dávnou vzpomínkou na časy, kdy ještě bývalo dobře...

Naděje, že Federální rezervní systém může stále realizovat měkké přistání, byly tento týden znovu testovány. Údaje indexu spotřebitelských cen (CPI) za srpen ukázaly, že inflace byla mnohem vyšší, než se očekávalo, což vedlo k prudkému přecenění tržních očekávání ohledně budoucího vývoje zvyšování sazeb (grafy 3 až 5). Po zveřejnění inflačních dat účastníci trhu rychle plně ocenili pohyb Federálního rezervního systému o 75 bazických bodů příští týden a nyní očekávají, že sazba fondů Fedu dosáhne do konce roku minimálně 4%. Posun vpřed v očekávání zvýšení sazeb vyvolal prudký výprodej amerických akcií, přičemž S&P 500 zažil svůj nejhorší den v roce – klesl o více než 4%. Akcie se po zbytek týdne propadly o zhruba 5,5 %.

Pokud jde o aktuální údaje o CPI, celková inflace vzrostla meziměsíčně o 0,1 %, což je o dvě desetiny procentního bodu nad konsenzuální prognózou. Ještě znepokojivější byl nárůst jádrové inflace o 0,6 % m/m – prudké zrychlení oproti červencovému zisku 0,3 % m/m. Zatímco se očekávalo určité přetrvávání růstu cen napříč kategoriemi služeb, jako jsou přístřeší a zdravotní péče, srpnové údaje ukázaly mnohem větší šíři a sílu téměř ve všech kategoriích zboží a služeb. 

Opětovné zrychlení cen zboží je poněkud znepokojující. Navzdory tomu, že poptávka po spotřebním zboží v poslední době ochladila, inflace zboží prokázala značnou setrvalou sílu. To bylo znovu potvrzeno, když srpnové údaje o maloobchodních tržbách vykázaly pouze mírný nárůst o 0,3 % m/m (graf 1). Kontrolní skupina prodeje byla ještě slabší a zaznamenala meziměsíčně flat hodnoty.

Pokračující růst cen zboží je ještě více matoucí, když vezmeme v úvahu skutečnost, že nejenže slábne poptávka, ale také se začínají jevit jako neadekvátně vysoké úrovně zásob. Poměr zásob k prodeji napříč obchodními domy je nyní výrazně nad úrovní před pandemií – což naznačuje, že bychom měli být svědky určitého dezinflačního tlaku (graf 2).


Napříč cenami ojetých vozidel se také začínají objevovat další zvláštnosti. Manheimský index cen ojetých vozidel – měřítko, které zachycuje nákupní ceny prodejců – letos klesl o více než 10 %, avšak míra CPI cen ojetých vozidel klesla pouze o 1,5 %. To naznačuje, že nižší náklady se nepřenášejí na spotřebitele a maloobchodníci místo toho udržují širší marže. V krátkodobém horizontu to nemusí být nutně problematické. Pokud však nedojde k vyrovnání těchto diskrepancí, může diference jen dále prohlubovat zakořeněné inflační tlaky. Naštěstí se tak ještě nestalo. Podle údajů zveřejněných newyorským Federálním rezervním systémem se jednoletá a tříletá inflační očekávání nadále pohybovala níže, přičemž srpnové hodnoty klesly na 5,8% (z 6,2%) a 2,8% (z 3,2%).

Tento týden se objevila také jedna pozitivní zpráva, když bylo dosaženo předběžné dohody mezi americkými železničními společnostmi a odbory zastupujícími železniční pracovníky. Dohoda o pracovní síle odvrací to, co by bylo další ochromující ranou pro americké dodavatelské řetězce, a téměř jistě by vedlo k dalším krátkodobým tlakům na inflaci. Členové FOMC si pravděpodobně oddechnou, protože pozornost může zůstat upřena na cíl, tedy; snižování inflace a zároveň snaha vyhnout se recesi.


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top