investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Zlevňování potravin není na obzoru

16.12.2022

V listopadu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 21,3 procenta...

V listopadu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 21,3 procenta. Jedná se o nižší růst než v říjnu, kdy se ceny průmyslových výrobců zvýšily o 24,1 procenta. Výrazné problémy jsou evidovány v potravinářství, kde nadále stoupají výrobní ceny, což začíná způsobovat sociální problémy zranitelným skupinám osob v naší společnosti.

Ceny zemědělských výrobců se v listopadu meziročně zvýšily o 29,9 procenta, což bylo více než v říjnu. V rostlinné výrobě rostly především ceny obilovin a zeleniny. V živočišné výrobě je nejvyšší růst cen evidován u vajec, jatečných prasat, mléka a drůbeže. Vývoj cen u zemědělských výrobců zdražuje vstupy potravinářskému průmyslu, což bude dál tlačit na růst cen potravin v obchodech. 

Ceny stavebních prací v listopadu meziročně vzrostly o 11,9 procenta a ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se zvýšily o 16,9 procenta. Vzhledem k růstu nákladů na výstavbu a celkovému zhoršení ekonomické situace lze očekávat, že stavebnictví v příštím roce projde cyklicky se opakujícím útlumem.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Vzhledem k vývoji cen u zemědělských výrobců a potravinářů nelze očekávat, že by se ceny potravin v českých supermarketech v následujících měsících výrazně snižovaly. Za levnějšími potravinami lze nadále cestovat do Polska.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top