investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Zlevňování pohonných hmot bude pokračovat

27.07.2022

Barel ropy Brent momentálně obchoduje na úrovni 105 dolarů...

Cena ropy nadále klesá kvůli zprávám o navýšení nabídky na trhu. Američané hodlají ze svých strategických rezerv uvolnit 20 milionů barelů ropy a Libye zvýší těžbu na 1,2 milionu barelů denně. Oproti tomu poptávka po ropě může klesat kvůli dalšímu utahování měnových politik ve světě, což bude zpomalovat ekonomickou aktivitu. V důsledku tohoto vývoje se barel ropy Brent momentálně obchoduje na úrovni 105 dolarů. To je zhruba o 15 dolarů za barel méně než v průběhu června.

Snižování ceny ropy se příznivě projevuje na čerpacích stanicích v České republice. Průměrná cena benzínu se přiblížila k úrovni 46 korun za litr, nafta je o několik desetihaléřů dražší. Pokles cen pohonných hmot z předchozích týdnů by měl nadále pokračovat. V průběhu srpna by se průměrné ceny benzínu i nafty měly dostat pod úroveň 45 korun za litr.

Řidiči u čerpacích stanic naráží na velké cenové rozdíly, které mohou činit i více než 5 korun za litr pohonných hmot. Nadále se vyplatí tankovat v Polsku. V ostatních sousedních zemích se ceny paliv příliš neliší od těch českých. Do Polska se kromě pohonných hmot vyplatí zajet i pro potraviny či cigarety.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Zatímco pokles ceny ropy umožňuje zlevňovat pohonné hmoty, kurz koruny vůči dolaru se nevyvíjí příznivě. Posilování dolaru prodražuje dovoz do České republiky, což brání výraznějšímu snížení cen u čerpacích stanic.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top