investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Zisk výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens spadl kvůli přecenění opcí pro manažery o 61 procent

22.09.2015

Čistý zisk Pegas Nonwovens klesl ve druhém čtvrtletí meziročně na dva miliony eur.Kvartální výnosy klesly o 2,8 procenta na 51 milionů eur. Výroba vzrostla o pět procent. Zisk před započtením úroků, daní a odpisů klesl o 9,6%.

Zisk společnosti Pegas Nonwovens, která vyrábí technické textilie pro použití ve zdravotnictví a průmyslu, se snížil o více než polovinu. Meziroční pokles způsobilo přecenění akciových opcí pro manažery a růst cen polymerů, ze kterých se textilie vyrábí.

Čistý zisk ve druhém čtvrtletí klesl o 61 procent na téměř dva miliony eur (54 milionů korun). Společnost to oznámila ve čtvrtek na svém webu. Výsledek je o pětinu horší, než byl medián odhadů analytiků, zveřejněných agenturou Reuters. Firma zároveň navýšila výrobu o 5 procent.

Akcie společnosti v ranním obchodování na pražské burza klesla o 1,6 procent na 916,20 korun.

"Pegas ve druhém čtvrtletí o něco přibrzdil, hlavní důvod ale není tolik v provozních položkách, ale spíše v těch ne-peněžních," řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. "Potvrdil se očekávaný dopad nákladů z přecenění manažerských akciových opcí v důsledku vysokého růstu akcií na pražské burze během reportovaného období," dodává Hlinomaz.

Pegas, který vznikl ve Znojmě ale dnes je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku, je jedním z největších evropských výrobců netkaných textilií. Textilie vyrábí z polypropylénu a polyetylénu a dodává je zákazníkům, jako je nadnárodní výrobce Procter & Gamble. Ti pak z materiálu vyrábějí například dětské nebo inkontinenční pleny nebo dámské vložky. Technické textilie se také používají v lékařství, ve stavebnictví nebo zemědělství.

Společnost musela účetně zvýšit náklady kvůli růstu ceny akcií, které v daném období posílily o 18 procent. Opce jsou součástí odměn pro manažery a když cena akcií roste, zvyšují se účetně personální náklady firmy. Pegas vydal svým manažerům asi 600 tisíc těchto opcí. Část opcí se realizovalo v červenci a v těchto případech pak firma musí akcie kupovat za tržní cenu.

Zatímco v předchozím čtvrtletí byl dopad přecenění opcí 700 tisíc euro, ve druhém čtvrtletí se tento dopad zvýšil na 1,8 milionu euro. "Dopad přecenění v tomto čtvrtletí byl až extrémní a těžko se bude opakovat," řekl Hlinomaz.

Firma uvedla, že pokles ukazatele EBITDA byl způsoben také obratem v cenách vstupních surovin, polymerů, které v průběhu druhého čtvrtletí vzrostly na roční maxima. "Negativní byl i nárůst cen vstupních materiálů, který je do cen přenášen se zpožděním," řekl analytik České spořitelny Petr Bártek. "Tyto vlivy ale nárůst produkce nedokázaly vyvážit."

Výnosy společnosti ve druhém čtvrtletí klesly o 2,8 procenta na 51 milionů eur.

Firma, která byla založena v roce 1990, má v současnosti devět výrobních linek v Přímětcích u Znojma a v Bučovicích, a od roku 2013 provozuje výrobní linku v Egyptě. Nárůst produkce o pět procent je podle analytiků výsledkem doladění výrobních linek po startu egyptské produkce.

Celková výrobní kapacita společnosti je do 90 tisíc tun netkaných textilií z domácí produkce a 20 tisíc tun z linky v Egyptě. Ke konci loňského Pegas zaměstnával 569 lidí. Od prosince 2006 je firma obchodována na pražské a varšavské burze.

Společnost ve svém prohlášení potvrdila předchozí výhled na hospodaření v letošním roce. Očekává, že zisk EBITDA vzroste na úroveň mezi 44 a 48,5 milionu eur.

Analytik Petr Bártek z České spořitelny řekl, že obchodování s akciemi Pegasu podporuje srpnové zařazení do mezinárodního indexu MSCI a zpětným odkupem akcií, který management firmy oznámil a který poběží do června příštího roku. "Jinak Pegas ale vidíme jako fundamentálně již plně oceněný," řekl. 

Zdroj: http://byznys.ihned.cz/c1-64518160-zisk-vyrobce-netkanych-textilii-pegas-nonwovens-spadl-kvuli-preceneni-opci-pro-manazery-o-61-procent

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top