investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zisk producenta diamantů Alrosa loni klesl o 49 procent

02.03.2021

Čistý zisk ruského, státem kontrolovaného producenta diamantů Alrosa v...

Čistý zisk ruského, státem kontrolovaného producenta diamantů Alrosa v loňském roce klesl o 49 procent na 32,2 miliardy rublů (9,5 miliardy Kč). Příčinou je nižší prodej a slabší rubl, uvedla dnes firma. Alrosa je největším producentem surových diamantů na světě, jejím konkurentem je společnost De Beers, což je divize skupiny Anglo American.

Produkce firmy loni klesla o 22 procent na 30 milionů karátů. Kvůli pandemii totiž Alrosa přerušila těžbu v méně ziskových dolech. Výnosy klesly o sedm procent na 221,5 miliardy rublů.


Ve čtvrtém čtvrtletí ale firmě pomohlo oživení globální poptávky po diamantech, hlavně díky poptávce po špercích. "Koncem roku 2020 a v období před Vánocemi prodej na důležitých trzích - ve Spojených státech a Číně - rostl meziročně dvouciferným tempem," uvedl finanční ředitel Alexej Filippovskij.


V letošním roce Alrosa očekává nárůst těžby na 31,5 milionu karátů. Kapitálové výdaje mají činit 25 miliard rublů, což je o čtyři procenta méně, než firma doposud čekala, proti loňskému roku však budou vyšší o osm miliard rublů, uvedla agentura Reuters.


Zdroj: ČTK



"Historie Alrosy sahá až do roku 1954, kdy byl nalezen první zdroj diamantů v Sovětském svazu. V následujícím roce bylo nalezeno dalších 15 nalezišť. To Sověty motivovalo zaměřit se na těžbu diamantů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top