investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Zisk Nokie klesl, ale překonal odhady

25.01.2024

Firma ohlásila, že v příštích dvou letech odkoupí své akcie...

Finskému výrobci telekomunikační infrastruktury Nokia klesl ve čtvrtém čtvrtletí zisk před úroky a zdaněním (EBIT) na 846 milionů eur (téměř 21 miliard Kč) z 1,15 miliardy ve stejném období předchozího roku. Překonal však odhady a firma ohlásila, že v příštích dvou letech odkoupí své akcie za 600 milionů eur.

Analytici v anketě společnosti LSEG odhadovali zisk v průměru na 767,5 milionu eur. V hospodaření Nokie se pozitivně projevily vyšší hrubé marže, jak firma začala prodávat více softwarových výrobků.

Čisté tržby jednoho z největších světových výrobců zařízení pro mobilní sítě meziročně klesly o 23 procent. Srovnatelný provozní zisk se meziročně snížil o 27 procent na 846 milionů eur.

"V roce 2023 jsme zaznamenali významnou změnu v chování zákazníků, která ovlivnila naše odvětví a která byla způsobena makroekonomickým prostředím a vysokými úrokovými sazbami," uvedl generální ředitel Nokie Pekka Lundmark. Dodal, že náročné prostředí z roku 2023 bude pokračovat i letos.

Nokii podle agentury Reuters poškozuje, že telekomunikační operátoři omezují výdaje na své sítě. Firma loni v říjnu představila plány na zrušení až 14.000 pracovních míst, podepsala patentovou dohodu s čínským výrobcem chytrých telefonů Oppo a je blízko vyřešení sporu s další společností.

Akcie společnosti dnes dopoledne na burze v Helsinkách přidávaly více než sedm procent. Vykazovaly tak nejvýraznější růst z panevropského indexu STOXX Europe 600.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top