investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zisk Applu ve čtvrtletí stoupl o 20,4 procenta, tržby byly rekordní

01.02.2022

Čistý zisk společnosti Apple v prvním fiskálním čtvrtletí vzrostl o 20,4 procenta na 34,63 miliardy USD...

Čistý zisk společnosti Apple v prvním fiskálním čtvrtletí vzrostl o 20,4 procenta na 34,63 miliardy USD (758,8 miliardy Kč) a tržby stouply na nový rekord. Pandemie urychlila zavádění digitálních nástrojů pro komunikaci, učení a zábavu, což firmě umožnilo zvýšit tržby na rekord v téměř všech segmentech, včetně služeb, počítačů, příslušenství a tabletů. Apple těžil také z vysoké poptávky po iPhonech v Číně. Vyplývá to z dnešního prohlášení.

Tržby se za tři měsíce do 25. prosince zvýšily o 11 procent na 123,9 miliardy USD. Analytici v průměru očekávali tržby jen 118,7 miliardy USD a zisk 31 miliard USD.


Applu se podařilo zvládnout i problémy v dodavatelském řetězci. Generální ředitel Tim Cook v říjnu varoval, že nedostatek čipů ovlivňuje výrobu většiny produktů firmy a mohl by jí způsobit ztrátu na tržbách více než šest miliard USD. Finanční ředitel Luca Maestri v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že dopad byl přes šest miliard USD, ale v tomto čtvrtletí, které končí v březnu, se negativní dopad sníží.


Tržby z prodeje telefonů se zvýšily o devět procent na 71,6 miliardy USD díky zájmu o nový iPhone 13, který se začal prodávat těsně před začátkem hlavní předvánoční nákupní sezony. V Číně podíl Applu na trhu s chytrými telefony v posledních třech měsících loňského roku stoupl na rekordních 23 procent a firma se poprvé po šesti letech stala jedničkou na čínském trhu, uvedla firma Counterpoint Research.


Tržby ze služeb, které zahrnují předplatné televize a hudby a obchod s aplikacemi App Store, stouply o 24 procent na 19,5 miliardy USD. Počet předplatitelů se zvýšil na 785 milionů z 620 milionů ve stejném období předchozího roku. Růst tržeb ze služeb pomáhá zmírňovat problémy ve výrobě. Apple však čelí tlaku regulátorů v USA a Evropě, který by mohl snížit jeho tržby ze služeb.


Tržby z prodeje počítačů Mac stouply o 25 procent na 10,9 miliardy USD a z prodeje příslušenství o 13 procent na 14,7 miliardy USD. Tržby z prodeje iPadů se však snížily o 14 procent na 7,25 miliardy USD. To zřejmě potvrzuje předpovědi analytiků, že iPady budou mít nízkou prioritu v případě nedostatku součástek.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne založili Apple v garáži v roce 1976. Počáteční kapitál získali prodejem mikrobusu a kalkulačky za 1 350 dolarů. Dnes již tržní kapitalizace společnosti Apple překročila hranici dvou bilionů dolarů.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top