investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zápis ze zasedání FOMC 26. a 27. července

18.08.2022

Členové Federálního rezervního systému byli jednotní ve svém názoru, že je zapotřebí...

Členové Federálního rezervního systému byli jednotní ve svém názoru, že je zapotřebí tlačit úrokové sazby na restriktivní úroveň, aby se inflace snížila směrem k cíli centrální banky.

Na závěr svého předchozího zasedání v červenci. 27, Federální výbor pro volný trh zvýšil svou referenční sazbu o 0,75 % na rozmezí 2,25 % až 2,5 %.

"Účastníci poznamenali, že ... přechod k přiměřeně restriktivnímu nastavení politiky byl zásadní pro to, aby se zabránilo ukotvení inflačních očekávání," uvádí se v zápisu.

Na tiskové konferenci, která následovala po prohlášení o měnové politice, předseda Fedu Powell naznačil, že centrální banka může zvážit pozastavení zvyšování sazeb po zářijovém zasedání, aby posoudila dopad reatrikce na ekonomiku a inflaci.

Na červencovém zasedání se zdálo, že mezi členy existuje podpora pro, v určitém okamžiku, přehodnocení tempa zpřísňování, ukázal zápis, ačkoli někteří byli pro udržení referenční sazby Fedu na "dostatečně restriktivní úrovni" po určitou dobu, aby se zajistilo, že inflace bude setrvale a neměnně na cestě zpět k 2%.

Od červencového zasedání Fedu ekonomická data včetně známek uvolňování inflace a nárůstu pracovních míst posílila sázky na méně jestřábí zvyšování sazeb.

Členové Fedu však rychle zatlačili proti vyhlídce na zmírnění tempa zpřísňování měnové politiky a zopakovali, že boj proti inflaci zdaleka neskončil. Začátkem tohoto měsíce prezidentka Federální rezervní banky v San Francisku Mary Dalyová uvedla, že "inflace zůstává příliš vysoká a neblíží se našemu cíli - cenové stabilitě".

Pomalejší tempo inflace zaznamenané minulý měsíc bylo způsobeno především klesajícími cenami energií, ale jádrová inflace, která nezahrnuje potraviny a energie, se ukáže jako klíčová pro určení, zda inflace zůstane vyšší po délší období.

Fed zvýšil sazby o 225 bazických bodů, neboli 2,25 % za pouhých pět měsíců, což vyvolalo obavy, že by to centrální banka mohla přehánět se zpřísněním měnové politiky a zatlačit ekonomiku do recese.

Další vodítka k měnové politice jsou jen týden daleko, protože investoři čekají na komentář od Powella na ekonomickém sympoziu v Jackson Hole ve dnech 25. až 27. srpna. Podle všeho, trh aktuálně do cen aktiv již zvýšení o dalších 50 bazických bodů zahrnul.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top