investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Zájem o monistické akciové společnosti v ČR roste, je jich 7265

12.04.2021

V České republice je podle databáze poradenské společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet...

V České republice je podle databáze poradenské společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company aktuálně 7265 akciových společností, které může řídit jeden člověk. Jde o tzv. monistické společnosti. To jsou firmy, které může řídit pouze jeden člověk a které od letoška mohou mít jen správní radu. Loni v říjnu bylo takových společností v ČR zhruba 7000. V dnešní tiskové zprávě o tom informovaly společnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company a Smart Office & Companies ze skupiny Apogeo. V České republice bylo ke konci prvního čtvrtletí registrováno celkem 523.186 firem, z toho 496.369 společností s ručením omezeným a 26.817 akciových společností.

Na základě novely zákona o obchodních korporacích si musí letos společnosti, které mají místo představenstva a dozorčí rady statutárního ředitele a správní radu, změnit stanovy a struktury. Novela účinná od ledna přitom umožňuje změnu firmám provést do konce letošního roku. Nově monistické společnosti mohou mít jen správní radu. Ta, pokud to stanovy společnosti výslovně umožní, může být i jednočlenná.


"Za naši společnost mohu potvrdit, že zájem je extrémní, v meziročním srovnání evidujeme od začátku roku raketový nárůst prodejů akciových společností téměř o 80 procent," uvedl manažer společnosti Smart Office & Companies Michael Dobrovolný.


Výrazná poptávka je podle něj také po akciových společnostech bez zapsaných akcionářů, u nichž je zjištění vlastníka z veřejných rejstříků komplikované navzdory povinné evidenci skutečných majitelů. "To může souviset také s klesajícím zájmem našich podnikatelů o daňové ráje, které čím dál obtížněji dokáží zajistit anonymitu, tedy skrýt skutečné vlastníky," uvedla analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.


Monistická struktura firmy může podle ní představovat zjednodušení organizace, rychlejší řízení a úspory nákladů, které by jinak souvisely s odměňováním dozorčí rady. "Představuje tedy volbu vhodnou například pro menší společnosti nebo společnosti s jediným akcionářem, který zároveň vykonává řídící funkci," dodala Štěpánová.


Zdroj: ČTK



"Mnoho úspěšných firem na našem území nepatří Čechům. To v konečném důsledku vede k transferům kapitálu do zahraničí, což brání rychlejšímu rozvoji naší ekonomiky."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top