investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Xpeng hodlá zvyšovat počet zaměstnanců a investovat do AI

19.02.2024

V letošním roce přijme kolem 4000 nových zaměstnanců...

Čínský výrobce elektromobilů Xpeng v letošním roce přijme kolem 4000 nových zaměstnanců a plánuje i rozsáhlé investice do vývoje umělé inteligence (AI). Firma, ve které má podíl německý automobilový koncern Volkswagen, zároveň uvedla, že do tří let hodlá uvést na trh zhruba 30 nových či zmodernizovaných modelů.

Automobilka Xpeng podle posledních dostupných údajů na konci roku 2022 zaměstnávala téměř 16.000 lidí. Ohlášený nábor nových zaměstnanců by tak znamenal zvýšení počtu pracovníků zhruba o čtvrtinu, napsala dnes agentura Reuters.

Automobilový koncern Volkswagen loni v červenci oznámil, že do společnosti Xpeng investoval zhruba 700 milionů dolarů (asi 16,5 miliardy Kč) a získal v ní téměř pětiprocentní podíl. Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě, jeho součástí je i Škoda Auto.

Plány společnosti Xpeng na zvýšení počtu zaměstnanců kontrastují se snahami domácích konkurentů o snižování nákladů. Čínský výrobce elektromobilů Nio v listopadu například oznámil, že sníží počet zaměstnanců o deset procent, aby zredukoval náklady v době zostřující se konkurence.

O plánovaném náboru nových pracovníků informoval šéf podniku Che Siao-pcheng v nedělním dopise adresovaném zaměstnancům. "Kvůli pesimistické makroekonomické situaci se řada obchodních partnerů stahuje a bojí se investovat. Domnívám se, že je to příležitost pro náš rozvoj," uvedl.

Xpeng podle svého šéfa hodlá investovat 3,5 miliardy jüanů (zhruba 11,5 miliardy Kč) do vývoje umělé inteligence a do automatizovaného řízení.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top