investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výrobce počítačů Lenovo zvýšil tržby nejméně za devět čtvrtletí

10.08.2022

Zájem o nákup nových počítačů z doby pandemie totiž podle ní opadl...

Čínská společnost Lenovo Group, která je největším světových výrobcem osobních počítačů, ve druhém čtvrtletí zvýšila tržby nejpomaleji za devět čtvrtletí. Zájem o nákup nových počítačů z doby pandemie totiž podle ní opadl. Firmu také zasáhla omezení pohybu na domácím trhu zavedená kvůli šíření nemoci covid-19. Podnik dnes oznámil, že čistý zisk ve čtvrtletí zvýšil o 11 procent na 516 milionů USD (12,3 miliardy Kč).

Tržby se meziročně zvýšily o 0,2 procenta na 16,96 miliardy USD, zatímco analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali tržby 16,87 miliardy USD. Firma v poslední době klade důraz na rozvoj svých aktivit mimo osobní počítače, jako jsou chytré telefony, servery a technologické služby. Ty v současnosti dohromady tvoří více než třetinu tržeb.

Nízký růst tržeb Lenova jde ruku v ruce s ochlazením na globálním trhu s osobními počítači po pandemickém růstu. To přimělo několik společností - od výrobců čipů po výrobce elektroniky, jako je Intel a Samsung -, aby varovaly před prudkým zpomalením poptávky.

Podle výzkumné společnosti Counterpoint klesly dodávky osobních počítačů v minulém čtvrtletí meziročně o 11,1 procenta. To byl největší propad od druhého čtvrtletí 2013. Odbyt Lenova se snížil o 12,7 procenta na 17,4 milionu kusů, firma však zůstala jedničkou na světovém trhu s osobními počítači s podílem 24,4 procenta.

Koronavirová omezení v Číně v minulém čtvrtletí také zasáhla dodavatelský řetězec. Významní partneři při výrobě notebooků, jako je Quanta, Compal a Wistron, se potýkali s výraznými výpadky ve výrobě.

Generální ředitel Jang Jüan-čching agentuře Reuters řekl, že firma v letošním roce počítá s dodáním 300 milionů až 310 milionů počítačů. To bude téměř desetiprocentní propad ve srovnání s loňským rokem, kdy podle firmy Canalys dodala 341 milionů počítačů.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Lenovo je čínská technologická společnost specializující se na stolní počítače, notebooky, tablety, smartphony, servery, paměťová zařízení či chytré televize.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top