investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výrobce hraček Lego loni zvýšil zisk, poptávku podpořila pandemie

10.03.2021

Dánský výrobce hraček Lego v loňském roce zvýšil provozní zisk o 19 procent...

Dánský výrobce hraček Lego v loňském roce zvýšil provozní zisk o 19 procent na 12,9 miliardy dánských korun (45,5 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, která má výrobní aktivity rovněž v České republice. Podle výkonného ředitele Nielse Christiansena zvýšila zájem o stavebnice od společnosti Lego pandemie covidu-19, kvůli které rodiny trávily více času společně ve svých domovech.

Christiansen rovněž upozornil, že společnosti Lego se v době pandemie vyplácejí její dřívější investice, které směřovaly například do zlepšování systému internetového prodeje. "Covid urychlil trendy, které již byly v pohybu. Více lidí začalo nakupovat prostřednictvím internetu," uvedl Christiansen. "Více rodin trávilo doma čas společným stavěním (stavebnic)," dodal.


Tržby společnosti Lego se loni zvýšily o 13 procent na 47,7 miliardy dánských korun (154 miliard Kč). Jejich růst tak výrazně zrychlil ze šesti procent v roce 2019.


"V uplynulých dvou letech jsme provedli rozsáhlé investice do iniciativ, jejichž cílem je podpora dlouhodobého růstu," uvedl Christiansen. "V roce 2020 jsme začali vidět jejich přínos, zejména v internetovém prodeji a produktových inovacích," dodal. Letos firma podle něj přijme několik stovek zaměstnanců, aby posílila digitalizaci svých aktivit.


Christiansen rovněž uvedl, že společnost Lego v loňském roce zvýšila svůj podíl na světovém trhu o zhruba jeden procentní bod. Firma loni otevřela 134 nových kamenných prodejen, letos počítá s otevřením dalších 120 obchodů, napsala agentura Reuters.


Ústředí společnosti se nachází ve městě Billund na západě Dánska. V Mexiku Lego vyrábí pro americké trhy, v Číně pro trhy asijské, zatímco hračky pro Evropu pocházejí ze závodů v Dánsku a v České Republice. Kladenský závod Lega funguje od roku 2000, stavebnice se tam dekorují, balí a kompletují se menší díly.


Zdroj: ČTK



"Lego započalo svou historii v dílně pana Ole Kirka Christiansena v roce 1932. Ten se zaměřil na výrobu dřevěných hraček, které byly od roku 1947 doplněny plastovými hračkami."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top