investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Výrobce elektrických létajících taxíků Joby vstoupí na burzu

24.02.2021

Americký start-up Joby Aviation, který se zabývá vývojem elektrických létajících taxíků...

Americký start-up Joby Aviation, který se zabývá vývojem elektrických létajících taxíků, vstoupí na burzu spojením s firmou Reinvent Technology Partners, která se specializuje na akvizice. Transakce tento kalifornský start-up, který uzavřel partnerství s japonskou automobilkou Toyota a s americkou technologickou společností Uber Technologies, ohodnocuje na 6,6 miliardy dolarů (bezmála 141 miliard Kč).

Joby na burzu vstoupí prostřednictvím takzvané firmy SPAC jako první vývojář elektrických strojů s vertikálním vzletem a přistáním, označovaným eVTOL. Firmu Reinvent Technology Partners vedou spoluzakladatel sociální sítě LinkedIn Reid Hoffman, zakladatel amerického výrobce počítačových her Zynga Mark Pincus a investor Michael Thompson.


"Celé měsíce jsme prováděli hloubkovou kontrolu a dospěli jsme ke stejnému závěru. Ti chlapíci mají vše nezbytné k tomu, aby tento nový prostor předefinovali. Joby chápu jako setkání Tesly a Uberu ve vzduchu," konstatoval Hoffman.


Automobilka Toyota s firmou Joby spolupracuje na návrhu kalifornského závodu na výrobu čtyřmístného stroje eVTOL a zároveň start-upu zpřístupnila svou síť dodavatelů. "Zapojení Toyoty nám opravdu urychlí zvýšení výroby. Jsou pro nás i klíčem ke globálnímu dosahu," řekl zakladatel a šéf společnosti Joby JoeBen Bevirt.


Start-up loni koupil firmu Uber Elevate, což byla tehdy prodělečná divize létajícího taxi společnosti Uber Technologies. Díky fúzi s Reinvent Technology Partners, jejíž dokončení se očekává ve druhém čtvrtletí, získá Joby 1,6 miliardy dolarů.


SPAC, z anglických slov Special Purpose Acquisition Companies, je prázdná firma založená jen pro účely akvizice. Vydá nejprve akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), vstoupí na burzu a pak hledá vhodný cíl k převzetí. Investoři, kteří si akcie SPAC koupí, nevědí, jaký podnik firma nakonec převezme. V posledních měsících firem SPAC přibývá rychlým tempem.


Zdroj: ČTK



"Na trhu si můžeme všimnout rostoucího zájmu o investování do SPAC. V roce 2020 proběhlo 248 SPAC IPO, v rámci kterých se vybralo 83,3 miliardy dolarů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top