investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Volkswagen a Bosch vytvoří podnik, bude pomáhat továrnám na baterie

19.01.2022

Automobilka Volkswagen a společnost Robert Bosch vytvoří do konce roku společný podnik...

Automobilka Volkswagen a společnost Robert Bosch vytvoří do konce roku společný podnik. Bude dodávat systémy na výrobu baterií a pomáhat výrobcům baterií při rozšiřování a údržbě jejich výrobních závodů. Společnost Volkswagen to uvedla ve svém dnešním sdělení, a potvrdila tak dřívější zprávu časopisu Manager Magazine. Záměrem je podle VW učinit Evropu ve výrobě baterií soběstačnou.

"Evropa má jedinečnou šanci stát se v nadcházejících letech globálním výrobcem baterií,“ řekl člen představenstva Volkswagenu Thomas Schmall, který je ve VW odpovědný za plány na baterie. "Pracujeme na vybudování kompletního, lokalizovaného evropského dodavatelského řetězce pro e-mobilitu ´made in Europe´," dodal.


Schmall v pondělí podepsal se šéfem výroby a technologie společnosti Bosch Rolfem Najorkem memorandum o porozumění v této záležitosti, uvedl předtím Manager Magazine. Společný podnik by měl dodávat do Evropy a možná i do dalších oblastí, přičemž výrobu rozjede ve druhé polovině roku, napsal list.


Volkswagen doplnil, že plánuje do konce desetiletí postavit v Evropě celkem šest takzvaných gigafactories, které budou vyrábět články, z nichž se skládají baterie. Má to být klíčový krok v jeho snaze překonat Teslu a stát se největším prodejcem elektromobilů na světě, uvedla agentura Reuters.


První dva závody - jeden ve Švédsku a jeden v Německu - mají začít vyrábět v letech 2023 a 2025. Umístění a data zprovoznění pro zbývající čtyři zatím nebyly zveřejněny, ale uvažuje se mimo jiné o Španělsku a východní Evropě, píše Reuters.


Společný podnik Bosche a Volkswagenu by obsluhoval továrny na baterie po celé Evropě, uvádí se v prohlášení. Počet těchto továren roste pod tlakem Evropské unie, aby se stala méně závislou na dodávkách baterií z Asie.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top