investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Týden plný důležitých makroekonomických údajů

30.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Trhy podceňují šance na recesi

30.04.2024
akcieekonomikausa

Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk

30.04.2024
akciecoca-colatržby

Ranní zpravodaj: Tento týden nebude patřit k těm klidnějším

29.04.2024
S&P500akciedow jonesekonomikausa

Vesmírná firma SpaceX v prvním čtvrtletí vykázala zisk

18.08.2023

Celkový zisk podle předběžných údajů činil 55 milionů USD...

Vesmírné společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska se v prvním čtvrtletí díky prudce rostoucím tržbám podařilo po dvou ročních ztrátách dosáhnout mírného zisku. Celkový zisk podle předběžných údajů činil 55 milionů USD (1,2 miliardy Kč) při tržbách 1,5 miliardy USD, uvedl list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na dokumenty firmy, do kterých měl možnost nahlédnout.

Mírný zisk firma zaznamenala po dvou letech výrazných, i když snižujících se ztrát. Firma investuje velké peníze do rakety, která není plně otestovaná a představuje obtížnou technickou výzvu.

Firma SpaceX byla založena před více než 20 lety a stala se dominantním americkým výrobcem raket a má také aktivity v oblasti satelitního internetu. Při nedávném prodeji zaměstnaneckých akcií byla oceněna na zhruba 150 miliard USD, což ji staví na úroveň firem Intel nebo Walt Disney. Na společnosti je závislý Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který nemá domácí alternativu k SpaceX pro lety astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

V roce 2022 se tržby firmy zdvojnásobily na 4,6 miliardy USD, což jí pomohlo loni snížit ztrátu na 559 milionů USD z 968 milionů USD v roce 2021. Celkové náklady loni stouply na 5,2 miliardy USD z 3,3 miliardy USD o rok dříve.

Firma SpaceX je soukromá, nemusí proto zveřejňovat informace o svém hospodaření. Někteří lidé, kteří mají ve SpaceX podíl, netuší, kolik firma vydělává nebo prodělává. Mnozí investoři považují své podíly za dlouhodobou sázku a tvrdí, že je nezajímá, zda uvidí výsledky, uvedl WSJ.

Firma letos v dubnu měla problémy při testu svého obřího dopravního systému Starship bez posádky. Krátce po odstartování ve vzduchu explodoval poté, co se měla oddělit nosná raketa.

SpaceX konkuruje vesmírnému podniku Blue Origin zakladatele internetové společnosti Amazon Jeffa Bezose a společnosti Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top