investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ investuje do roku 2030 v Ústeckém kraji 100 miliard Kč

16.05.2024
investiceČEZčesko

Zisk i tržby Walmartu překonaly odhady

16.05.2024
obchodprodejtržbyusa

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Velké banky drží vysoké zisky

16.05.2014

Hlavní tuzemské banky jsou v dobré kondici a jsou připraveny na úvěrový boom. Ten jejich výdělky může posunout ještě výš.

Hlavní tuzemské banky jsou v dobré kondici a jsou připraveny na úvěrový boom. Ten jejich výdělky může posunout ještě výš.

Domácí banky navzdory prostředí nízkých úrokových sazeb a stále vlažnějšímu zájmu o úvěry prokazují vysokou ziskovost. Potvrzují to výsledky ČSOB za 1. čtvrtletí. Její čistý zisk dosáhl 3,6 miliardy korun a meziročně vzrostl o 11,4 procenta. Souhrnně tak ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka vydělaly 10,78 miliardy korun, skoro o dvě procenta víc než ve stejném období před rokem.

„I když se úvěrový boom zatím nekoná, tuzemské banky udržely vysoké zisky. Je to hlavně díky tomu, že drží na uzdě provozní náklady, nemusely zvyšovat rezervy na špatné úvěry a že na ně nedopadla finanční krize v podobě velkých odpisů toxických aktiv, jako to bylo u řady evropských institucí,“ komentoval výsledky tuzemských bank analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Z velké bankovní trojky meziroční růst zisku zaznamenala ČSOB. Ta se zároveň znovu stala největší tuzemskou bankou podle bilanční sumy a předstihla Českou spořitelnu.

Jako zklamání nelze vnímat ani mírný letošní meziroční propad zisků České spořitelny a Komerční banky. Úroveň výdělků obou bank se pohybuje vysoko – Česká spořitelna vydělala čtyři miliardy korun a Komerční banka přes tři.

Při hlubším pohledu do výsledků ČSOB se ukazuje, že k růstu zisku bance pomohlo hlavně meziroční snížení nákladů na riziko, tedy na krytí ztrát z nesplaných úvěrů. Ty ČSOB meziročně klesly z 560 milionů na 42 milionů korun.

Náklady na riziko v poslední době klesají i u ostatních tuzemských finančních ústavů. Podle bankéřů je zlepšování platební morálky firem jedním z viditelných důkazů, že ekonomika oživuje. Nyní banky čekají, kdy se oživení promítne do silnější poptávky podnikatelů a domácností po úvěrech, které jsou hlavním motorem bankovních zisků.

„V bankách už dochází ke stabilizaci, na růst zisku si ale banky budou muset ještě počkat,“ říká Milán Lávička, analytik společnosti J&T. Úrokové marže bank ještě mírně klesají, hlavně kvůli silné konkurenci na hypotečním trhu.

„Pokles provozních zisků bank, ke kterému docházelo ještě před rokem, se ale letos už zastavil a s větším oživením ekonomiky se dostaví i růst čistých zisků bank. Ten očekávám od druhé poloviny příštího roku,“ dodal Lávička. Naznačený vývoj podle něj nastartuje růst sazeb ČNB ve druhé polovině roku 2015.

Na budoucí úvěrový boom jsou české banky dobře připraveny. Ve srovnání s mnoha zahraničními institucemi se mohou pyšnit velkou převahou vkladů nad úvěry. Aktuálně se poměr úvěrů ke vkladům ve třech největších bankách pohybuje nad 70 procenty. Mnohé zahraniční banky jsou přitom v opačné pozici a jsou nuceny si na trhu půjčovat.

Potenciál tuzemských bank financovat ekonomiku ukazuje i jejich aktuální vysoká kapitálová vybavenost. Analytici nečekají, že by velké tuzemské banky musely doplňovat svůj kapitál. „Současná úroveň by měla stačit na splnění přísnějších požadavků Bruselu,“ říká Lávička s odkazem na zaváděný, ale dosud ne zcela konkrétní regulatorní požadavek. Podle jeho očekávání by bankám podle takzvaného Baselu III měla stačit kapitálová přiměřenost ve výši 12 až 14 procent.

České banky tento požadavek už nyní překračují o několik procentních bodů. „Tuzemské banky s přísnější regulací zatím na rozdíl od mnohých zahraničních institucí nemají problém,“ říká i Hlinomaz.

Úplně všechno však ideální není. Tlak zahraničních mateřských skupin na udržení vysokých zisků je velký. Je to mimo jiné patrné i z poměru nákladů k výnosům. Navzdory stagnujícím výnosům má tento ukazatel klesající tendenci a pohybuje se poblíž 40 procent. Ve většině zahraničních bank je to nad 50 procenty. Navzdory solidním ziskům banky v uplynulém roce propouštěly a pokračovaly v úsporách a jejich zaměstnanci se nadále obávají o místa.

To spolu se solidní platební morálkou tuzemských dlužníků přispívá k tomu, že pro mateřské banky jsou tuzemské dcery skvělou investicí. Návratnost kapitálu se v nich pohybuje mezi 13 až 17,5 procenta. U velkých zahraničních skupin to nyní jsou jen nízké jednotky procent.

Zdroj: SKALKOVÁ, Olga. Velké banky drží vysoké zisky: Hlavní tuzemské banky jsou v dobré kondici a jsou připraveny na úvěrový boom. Ten jejich výdělky může posunout ještě výš. DOI: Hospodářské noviny.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top