investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Valuace společnosti

17.07.2020

U investice do soukromých podniků formou private equity fondů je častým tématem valuace společnosti. Tento termín se dá nejsnáze vysvětlit jako ocenění firmy v aktuálním čase. Ohodnocení vždy stanovuje expert a řeší otázky finanční hodnoty, budoucího užitku společnosti celé nebo její části, tedy majetek. Neexistuje ale pevný vzorec pro takový výpočet, ke každé společnosti se tak vždy přistupuje individuálně, řeší se konkrétní specifické proměnné, aby její hodnota byla co nejpřesnější.


Druhy ocenění

Ohodnocení společnosti se přitom dá vyjádřit několika způsoby. Mezi ty nejpoužívanější z nich patří

  • absolutní ocenění,
  • relativní ocenění
  • a majetkové ocenění.


Absolutní ocenění hodnotí společnost především z hlediska finančních toků. Mezi často využívané metody patří například model diskontovaných toků volné hotovosti (DCF) nebo dividendový diskontovaný model (DDM).

Relativní ocenění analyzuje trh u podobných transakcí (komparativní metoda)

a majetkové hodnocení se zabývá analýzou majetku.


Výsledná valuace se poté používá pro mnoho různých účelů. Nejčastěji pro vyměřování daní a cel, pro pojištění společnosti, při vstupu na akciový trh (IPO), ale také při přímém investování do společnosti, při fúzích a akvizicích (M&A).


ETBIDA a Private Equity   Private Equity Fund


Jaký má vliv na cenu firmy

Valuace nepřímo určuje cenu společnosti, a to při posuzování vhodnosti pro investování. Společnost, která má zájem o nabídky od investorů, by měla pravidelně aktualizovat svoji hodnotu, protože jí to umožňuje v určitý moment zvolit nejvhodnější řešení pro další strategické cíle a takové rozhodování na základě hodnocení je zase dobrým signálem pro investory.

Vzhledem k obrovské rozdílnosti společností napříč světovým trhem, obory nebo i lidskou povahou managementu a vlastníků není jednoduché společnost ohodnotit. Společnost bohatá na majetek může mít špatné finanční toky a naopak. Významným faktorem můžou být i schopnosti zaměstnanců i vedení firmy včetně jemných „soft“ charakteristik, jako je sehranost a historie týmu a personální vztahy obecně. Důležitá je také vize a potenciál společnosti ji plnit, budoucí obchody, plánování. To vše se kromě účetních položek při hodnocení řeší.


Jak to může ovlivnit investici

V případě, že se valuace managementu (současných vlastníků) výrazně liší od ocenění potenciálního investora, jsou následná jednání o transakční ceně významně ztížena. Pokud však obě strany mají na dotažení obchodu zájem, mohou se dohodnout na různých opt-in, opt-out klauzulích, jimiž si protistrany de facto pojistí rizika, kterých se před transakcí obávají.

Mezi obvyklé faktory, které se nejčastěji sledují, patří splnění výše tržeb nebo EBITDA v daném časovém horizontu. Častou metodou kupujících pro snížení rizika bývá splacení určitého procenta z dohodnuté částky a doplacení zbytku po splnění klíčových výkonnostních ukazatelů (KPI).

Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top