investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

TSMC rozšiřuje výrobu čipů v Japonsku

06.02.2024

Firma tak reaguje na rostoucí poptávku zákazníků...

Společnost Japan Advanced Semiconductor Manufacturing (JASM), ve které má většinu tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), postaví druhý výrobní závod v Japonsku. Celková investice přesáhne 20 miliard USD (více než 464 miliard Kč) a podílet se na ní bude i vláda. Firma tak reaguje na rostoucí poptávku zákazníků. Ve společné tiskové zprávě to dnes oznámily firmy TSMC, Sony Semiconductor Solutions, Denso a Toyota, které v podniku mají podíly.

Firma JASM už v roce 2021 oznámila plán na výstavbu závodu na čipy za sedm miliard USD ve městě Kumamoto na ostrově Kjúšú. První závod by měl zahájit výrobu tento měsíc a plné kapacity by výroba měla dosáhnout ve čtvrtém čtvrtletí.

Nový závod společnosti JASM se má nacházet rovněž v Kumamotu a se zahájením stavby výrobního závodu se počítá do konce letošního roku. Zahájit výrobu by měl pak do konce roku 2027. Celková kapacita výroby obou továren by měla být více než 100.000 destiček o velikosti 12 palců pro použití v automobilovém průmyslu a dalších průmyslových odvětvích a u aplikací souvisejících s vysokým výpočetním výkonem. Kapacita může být ještě upravena na základě poptávky zákazníků.

TSMC je největším smluvním výrobcem čipů na světě a je předním dodavatelem firem Apple a Nvidia. V japonském společném podniku drží podíl 86,5 procenta, dalšími investory jsou Sony s šesti procenty, výrobce automobilových součástek Denso s podílem 5,5 procenta a pak automobilka Toyota, která drží dvě procenta.

Expanze TSMC v Japonsku má zásadní význam pro snahu japonské vlády obnovit pozici země jako předního centra výroby čipů a zajistit si stabilní dodávky čipů v době obchodního napětí mezi USA a Čínou. V 80. letech patřilo odvětví výroby čipů v Japonsku mezi největší na světě. V posledních třech desetiletích ale neustále klesá, zatímco konkurenti, jako ti z Tchaj-wanu, získávají na síle.

TSMC i tchajwanská vláda prohlásily, že většina výroby nejmodernějších čipů bude i nadále na Tchaj-wanu. V reakci na poptávku zákazníků se však TSMC snaží rozšířit výrobu dalších čipů do zahraničí. V USA firma staví dva závody za 40 miliard USD. V Německu plánuje první evropskou továrnu, která by měla zásobovat především automobilový průmysl, uvedla agentura Reuters.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top