investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby obchodníků dál klesají. Lidé začali ještě více šetřit na potravinách

05.04.2023

V únoru došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 6,4 procenta...

V únoru došlo k reálnému meziročnímu snížení maloobchodních tržeb o 6,4 procenta. Jednalo se již o desátý měsíc v řadě, kdy obchodníkům klesaly tržby. V následujících měsících bude pokles tržeb pravděpodobně pokračovat, protože se lidem snížily reálné příjmy. Ke zlepšení situace by mělo dojít, jakmile významně poklesne inflace.

Lidé výrazně šetří na potravinách. Vyhledávají akční nabídky a nakupují nejlevnější produkty z daného sortimentu. Mnozí se rovněž naučili jezdit na nákupy do zahraničí. Oblíbené je hlavně Polsko díky nižší cenové hladině než v České republice. Lidé však mohou ušetřit na některých položkách i při nakupování v Německu. Tamní produkty jsou navíc mnohými spotřebiteli považovány za kvalitnější než ty české.

Po koronavirovém úspěchu se již čtrnáct měsíců v řadě propadají tržby internetových obchodů. To lze přičítat částečnému návratu zákazníků do kamenných obchodů po skončení pandemie a obecně nepříznivému trendu ve vývoji tržeb, který vidíme u podstatné části běžně nabízeného sortimentu. Momentálně nejhorší situace panuje u prodeje výrobků pro domácnost, kde došlo k meziročnímu propadu tržeb 14,7 procenta.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Tempo poklesu tržeb za prodej potravin se zvýšilo. Mohou za to vysoké ceny, které spotřebitele nutí, aby nakupovali méně. Část tržeb se pak v České republice vůbec nerealizuje, protože lidé jezdí na nákupy do zahraničí, kde mohou potraviny koupit levněji.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top