investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Tisková zpráva - BHS Private Equity fund uzavřel první transakci

10.03.2016

BHS Private Equity Fund, který se specializuje na investice do malých a středních firem v České a Slovenské republice, oznamuje svou první investici do společnosti GEVORKYAN, s.r.o. - špičkového výrobce

Tisková zpráva: BHS fund II. – Private EQUITY, investiční fond s proměnným kapitálem, a.s. – Podfond BHS Private Equity

Praha, 10. března - BHS Private Equity Fund, který se specializuje na investice do malých a středních firem v České a Slovenské republice, oznamuje svou první investici do společnosti GEVORKYAN, s.r.o. - špičkového výrobce v oboru práškové metalurgie. Investice byla realizována ve spolupráci s Evropským investičním fondem (EIF), který se na transakci podílel prostřednictvím investičního fondu JEREMIE Co - Investment Fund spravovaného společností Limerock Fund Manager

Společnost Gevorkyan bude nadále posilovat svou pozici inovativního výrobce v oboru práškové metalurgie, bude i nadále pokračovat ve vývoji složitých výrobků s vysokou přidanou hodnotou a diverzifikovat sortiment rozvojem využívání technologií MIM a HIP. Do roku 2019 společnost plánuje zvýšit objem tržeb o 40% oproti roku 2015. Pro dosažení těchto výsledků hodlá společnost v letech 2015 – 2017 investovat přibližně 7,5 mil. EUR do rozšíření výrobních kapacit. „Pre tak investične náročné odvetvie ako je prášková metalurgia, finančné partnerstvo s profesionálmi ako BHS a Limerock, predstavuje sa nám ako optimálne riešenie v kombinácii s bankovým financovaním prevádzky. Vzhľadom na jedinečnosť transakcii bolo veľmi náročné vytvoriť transparentný a prijateľný model spolupráce pre všetky strany,“ dodal Artúr Gevorkyan, generální ředitel a spolumajitel Gevorkyan, s.r.o.

„Úspěšný rozvoj a výkony této společnosti sledujeme již řadu let a v minulosti jsme jí poskytli financování formou privátní emise dluhopisů,” uvedl Luděk Palata, partner BHS Private Equity Fund, který vedl tuto transakci. “Vedení společnosti prokázalo své schopnosti udržet se po mnoho let na špičce technologického vývoje a při tom rozšiřovat sortiment výrobků, zvyšovat prodeje a získávat další a další zákazníky. Toho je dosahováno mimojiné díky špičkové organizaci práce a vysoké efektivitě využívání výrobních zařízení. Vedení společnosti klade silný důraz na výzkum a vývoj, kdy 10% zaměstnanců stabilně pracuje v této oblasti. Zároveň jsme ocenili příležitost spolupracovat s EIF a profesionály kteří jej ve Slovenské republice spravují,“ dodal Palata.

„Fond pod správou Limerock Fund Manager sa neustále venuje lokálnym šampiónom. Investícia do spoločnosti GEVORKYAN, s.r.o. je v mnohých ohľadoch jedinečná – podľa našich vedomostí sa jedná o unikátnu mezanínovú štruktúru poskytnutú korporátnemu subjektu na Slovensku a je to doteraz najväčšia transakcia, ktorá bola podporená programom Jeremie. Sme radi, že túto náročnú transakciu sme mohli uzavrieť s vynikajúcim tímom BHS Private Equity Fund a zároveň veľmi oceňujeme absolútne profesionálny prístup pána Artura Gevorkyana a jeho spoločnosti. Limerock je nadšený z trhových príležitostí, ktoré spoločnosť má možnosť rozvinúť aj vďaka nedávnej transakcii,“ uvedl Michal Jablonka, Managing partner Limerock Fund Manager.

REALIZOVANÁ TRANSAKCE 

  • účelový mezaninový úvěr na dobu 6,5 let ve výši 5,5 mil. EUR podle schváleného investičního plánu
  • předpokládané celkové zhodnocení na úrovni 20% IRR (Internal Rate of Return)
  • základní úrok vyplácený  pravidelně na roční bázi
  • dodatečný úrok  na roční bázi a kapitalizovaný do jistiny - vyplacený na konci splatnosti - PIK (Payment-In-Kind Interest)
  • nabytí minoritního obchodního podílu spojeného s významnými kontrolními a rozhodovacími právy
  • předem dohodnutá PUT opce na minoritní podíl za předem definovaný X-násobek EBITDA

O BHS PRIVATE EQUITY FUND

BHS Private Equity Fund byl založen v roce 2015 společností BH Securities a.s. za účelem dlouhodobého zhodnocování investovaného kapitálu formou investic do českých a slovenských neveřejně obchodovatelných společností.  Fond usiluje zejména o investice určené do růstového kapitálu, kde vložené prostředky mohou uvolnit růstové příležitosti společnosti – expanze na nové trhy, optimalizace výrobních prostředků, investice do výrobků/služeb s vyšší přidanou hodnotou. Dalším cílem investování jsou prostředky uvolňované pro MBO´s (manažerské odkupy), MBI´s (externí manažerské týmy) a další.

O GEVORKYAN, s.r.o.

Společnost je špičkovým výrobcem a dodavatelem nejnáročnějších dílů vyráběných z práškových kovů a je Evropským  lídrem v oblasti práškové metalurgie.  Tyto díly jsou používány v řadě průmyslových odvětví, zejména v automobilovém průmyslu, při výrobě stavebních strojů, těžbě a zpracování ropy, výrobě ručního nářadí, zdravotnické techniky,  bezpečnostních systémů a v kosmetickém průmyslu.  Společnost dodává své výrobky zákazníkům do více než 30 zemí světa. Mezi důležité trhy se vedle zemí EU řadí Brazílie, Mexiko, USA, Izrael, Čína a Indie. Dlouholetými stabilními zákazníky firmy jsou  velké společnosti jako například Mercedes, BMW, Porsche, Bentley, Ferrari, John Deere, Linde, Black&Decker, Versace, Deutz a Komatsu a mnoho dalších. Společnost Gevorkyan klade velký důraz na výzkum a vývoj, ve kterém stabilně pracuje 10% zaměstnanců. Ve vlastním vývojovém oddělení pracuje 12 inženýrů, kteří soustavně spolupracují s institucemi, mezi které patří například  Slovenská akademie věd, Univerzita Cambridge a další. 

Díky intenzivnímu R&D disponuje společnost Gevorkyan unikátní konkurenční výhodou, která spočívá v tom, že dokáže vyvinout a ve velkých sériích vyrábět součásti, které jiní výrobci nejsou schopni z kovových prášků vyrobit. Více než 50% sortimentu společnosti Gevorkyan nebylo nikdy předtím vyrobeno prostřednictvím technologie práškové metalurgie. Jako jediná firma ve střední Evropě disponuje i nejmodernější technologií MIM (Metal Injection Moulding), která funguje na principu vstřikování kovových prášků. Další unikátní technologií je HIP (Hot Isostatic Pressing). Díky nepřetržitým inovacím a intenzivnímu vývoji nových výrobků a technologických postupů, dosahuje společnost nadstandardních ziskových marží. 

O LIMEROCK FUND MANAGER

Společnost Limerock Fund Manager je na základě mandátu Evropského investičního fondu (EIF) správcem fondu JEREMIE Co - Investment Fund, který investuje kapitál do lokálních růstových společností. Fond je zaměřený na investice do inovativních a technologicky orientovaných slovenských podniků. Fond byl podpořen z  „Operačného programu výskum a vývoj,“ spolufinancovaného z Evropského fondu regionálního rozvoje a státního rozpočtu Slovenské republiky.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top