investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

T-Mobile loni zvýšil provozní zisk o 2,3 procenta

23.02.2023

Tržby vzrostly o 4,7 procenta na 30,1 miliardy korun...

Operátor T-Mobile loni zvýšil provozní zisk EBITDA o 2,3 procenta na 12,35 miliardy korun. Tržby vzrostly o 4,7 procenta na 30,1 miliardy korun. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Celkový počet zákazníků meziročně stoupl o dvě procenta na 6,423 milionu. Z toho počet uživatelů předplacených karet klesl o 1,1 procenta na 1,956 milionu. Spotřeba dat v mobilní síti stoupla o 47,4 procenta a počet diváků T-Mobile TV vzrostl o 10,5 procenta na 237.000 připojených.

"Do našeho provozu a aktivit se promítl vojenský konflikt, výrazný nárůst inflace i zdražování různých komodit, pohonných hmot nebo energií. Jen energie na provoz našich sítí, které jsou energeticky náročné, se zdražily pětinásobně,“ uvedl generální ředitel společnosti Jose Perdomo Lorenzo.

Optický internet mohlo ke konci roku 2022 využívat 363.468 domácností. Je to zhruba o 80.000 přípojek více, než před rokem. Tempo pokrývání dalších lokalit se podle operátora z velké míry odvíjí od regulatorních požadavků a firma má minimum možností, jak jej urychlit. I proto T-Mobile uzavřel dohodu s Vodafonem o vzájemném zpřístupnění infrastruktury, díky níž by měla být výstavba optické sítě šetrnější, efektivnější i rychlejší.

Divize T-Business pro firemní zákazníky se dále zaměřovala na výstavbu privátních 5G sítí pro univerzity a průmysl. Privátní kampusové 5G sítě se loni rozrostly na Technickou univerzitu Liberec a pracoviště CEITEC na VUT Brno. Privátní 5G sítě začaly využívat i firmy Kvados nebo Toyota. Od ledna se divize stala hlavním partnerem platformy Národního centra Průmyslu 4.0 při CIIRC ČVU a vznikl i společný Testbed pro Průmysl 4.0, podporující rozvoj výzkumného a experimentálního prostředí.

Operátor v loňském roce čelil také mnoha hackerským útokům, kterým se ubránil. Zásadním krokem na poli kybernetické bezpečnosti bylo otevření nového Security Operations Centre v pražských Roztylech.

T-Mobile je součástí nadnárodní skupiny Deutsche Telekom. Firma na provoz využívá ze 100 procent elektrickou energii z obnovitelných zdrojů, optimalizuje technologickou infrastrukturu, snižuje spotřebu materiálu, dbá na eliminaci plastů a podporuje cirkulární ekonomiku. Ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou také spustila u Kostelce nad Černými lesy dlouhodobý unikátní projekt Chytrá lesní krajina, v jehož rámci prostřednictvím 5G sítě monitoruje procesy v lese.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top