investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Stavebnictví se může dostat do mírné recese

07.10.2022

Stavební produkce v srpnu zaznamenala meziroční pokles o 0,4 procenta...

Stavební produkce v srpnu zaznamenala meziroční pokles o 0,4 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se mírně zvýšila o 0,1 procenta. Produkce inženýrského stavitelství však meziročně klesla o 1,4 procenta. Přesto můžeme říct, že se stavební produkce pohybuje na podobné úrovni jako před rokem, kdy byly hlášeny solidní výsledky.

Stavební úřady v srpnu vydaly 7 425 stavebních povolení. To bylo o 9,1 procenta méně než o rok dříve. Orientační hodnota nově povolených staveb klesla o 6,3 procenta na 38 miliard korun. Počet zahájených bytů meziročně klesl o 12,0 procenta a počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 60,9 procenta.

Na realitním trhu jsme v posledních měsících svědky mírného poklesu cen nemovitostí. Jednou z příčin je menší objem poskytovaných hypotečních úvěrů kvůli vysokým úrokovým sazbám. Tím, že z hypotečního trhu míří na realitní trh méně peněz, klesá poptávka po nákupu nemovitostí. To se zatím projevuje především snížením počtu uskutečňovaných transakcí. V případě, že tato situace bude přetrvávat delší dobu, může docházet k dalšímu poklesu cen nemovitostí.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Nižší zájem lidí o nákupy nemovitostí není dobrým signálem pro stavebnictví, kterému nadále rostou náklady na stavební materiály a pracovní sílu. Vyšší náklady bude obtížné promítat do cen nemovitostí, které mají tendenci mírně klesat.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top