investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Stavební boom končí. Nových projektů bude ubývat

06.01.2023

Stavební produkce v listopadu loňského roku zaznamenala meziroční pokles o 0,8 procenta...

Stavební produkce v listopadu loňského roku zaznamenala meziroční pokles o 0,8 procenta. Dařilo se dokončovat rozestavěné byty a mírně se navýšila výstavba nově zahájených bytů. V letošním roce lze však očekávat, že se počet nově zahájených bytů začne snižovat a některé projekty budou odloženy do ekonomicky lepších časů.

Výstavbu může blokovat výrazně snížený zájem lidí o nákupy nemovitostí, což je způsobeno vysokými úrokovými sazbami na hypotečních úvěrech, klesajícími reálnými mzdami či obavami ohledně budoucího vývoje. Navíc lze očekávat, že ceny nemovitostí ještě půjdou dolů, takže se v následujících čtvrtletích pravděpodobně vyskytnou vhodnější momenty k nákupu nemovitostí než nyní. 

Stavební úřady v listopadu vydaly 6 975 stavebních povolení. To bylo o 6,2 procenta méně než o rok dříve. Orientační hodnota nově povolených staveb se snížila o 22,6 procenta. Ceny stavebních materiálů nadále rostou, nicméně lze očekávat, že v letošním roce bude jejich růst pozvolnější než v loňském roce.


Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Stavebnictví patří mezi cyklická odvětví, která výrazně trpí, když ekonomiku zasáhne recese. Lze proto očekávat, že se v letošním roce budou dokončovat již započaté projekty, ale výrazně se sníží počet nově zahajovaných staveb.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top