investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Státní rozpočet se vydal na cestu k rekordnímu schodku

01.04.2020

Podle údajů pokladního plnění za leden až březen letošního roku...

Podle údajů pokladního plnění za leden až březen letošního roku skončil státní rozpočet ve schodku 44,7 miliardy korun. Za první čtvrtletí letošního roku již hospodaříme s výrazně vyšším schodkem než za celý loňský rok. Situace se v následujících měsících bude prudce zhoršovat.

Schodek státního rozpočtu je za první tři měsíce o 35,5 miliardy korun vyšší než v loňském roce. Před dvěma lety byl rozpočet na konci března dokonce v přebytku 16,3 miliardy korun. O tom dnes můžeme jen snít. Špatné výsledky pokladního plnění byly patrné i v době před propuknutím pandemie koronaviru. Důsledky pandemie povedou k dalšímu výraznému zhoršování hospodaření státního rozpočtu.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Zveřejňované údaje o pokladním plnění státního rozpočtu v letošním roce jsou výrazně stručnější, než jak jsme bývali zvyklí v minulých letech. Menší množství údajů zhoršuje možnost sledování jednotlivých ukazatelů v časových řadách. Ministerstvo financí ČR by se mělo vrátit k původně zveřejňované struktuře, aby bylo možné v krizové době kontrolovat, jak přesně se pokladní plnění státního rozpočtu vyvíjí.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Restriktivní opatření proti šíření koronaviru výrazně sníží příjmy státního rozpočtu. Kompenzační opatření na podporu ekonomiky zas výrazně zvýší státní výdaje. V následujících měsících se proto budeme propadat do stále hlubšího schodku."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top