investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Starbucks odchází z ruského trhu

24.05.2022

Firma to podle médií dnes oznámila svým zaměstnancům...

Americký kavárenský řetězec Starbucks odchází po téměř 15 letech z ruského trhu. Firma to podle médií dnes oznámila svým zaměstnancům. Následuje tak další západní podniky, které se tímto způsobem rozhodly zareagovat na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu. Z velkých firem to naposledy oznámil fastfoodový řetězec McDonald's. Starbucks už v březnu činnost svých podniků v Rusku pozastavil.

Starbucks v Rusku provozuje 130 restaurací, podrobnosti o finančních dopadech svého rozhodnutí ale nesdělil. Svým téměř dvěma tisícům zaměstnanců v Rusku bude po dobu šesti měsíců dál vyplácet mzdu, aby jim usnadnil hledání jiného zaměstnání.

Všechny restaurace Starbucks v Rusku vlastní a provozuje licenční partner firmy, skupina Alshaya se sídlem v Kuvajtu. Dohromady vytvářejí méně než jedno procento ročních příjmů Starbucksu, uvedl server CNBC.

Jak spotřebitelé, tak investoři tlačí na západní společnosti, jako je právě Starbucks, aby přerušily vztahy s Ruskem, a daly tak najevo nesouhlas s válkou, kterou Rusko zahájilo na Ukrajině. Rozvázání licenčních dohod ale nějakou dobu trvá. Starbucks už 8. března v Rusku pozastavil veškeré obchodní aktivity. Týkalo se to expedice všech produktů Starbucks a dočasně se uzavřely i kavárny.

Řetězec rychlého občerstvení McDonald's minulý týden oznámil, že prodá svůj byznys v Rusku současnému provozovateli a držiteli provozní licence Alexandru Govorovi. Tato firma v zemi působila přes 30 let.


Zdroj: ČTK

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Starbucks má celkem 32 660 poboček v 79 zemích na 6 kontinentech. Starbucks působí i v Africe, kde však ve většině zemí není přítomen.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top