investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Snížení úroků nebude mít okamžitý vliv na oživení realitního trhu

13.02.2024

S vyšším zájmem o hypotéky porostou také ceny bytů...

Pokles úrokové sazby o půl procentního bodu, o kterém minulý týden rozhodla Česká národní banka (ČNB), nebude mít okamžitý významný vliv na oživení trhu s nemovitostmi. Přestože lze momentálně určité oživení poptávky sledovat, jde spíše o pokračování pozvolné stabilizace trhu. Většina kupců bude stále raději vyčkávat na ještě nižší hypoteční sazby, což ale nemusí být nutně dobrým krokem. S vyšším zájmem o hypotéky porostou také ceny bytů, kterých bude kvůli malé výstavbě stále nedostatek. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK.

"Mnozí lidé mohou uvažovat tak, že není důvod ke spěchu a raději ještě vyčkají, až se podmínky u hypoték ještě vylepší. Musíme vzít ale do úvahy, že jakmile budou podmínky na hypotékách výhodné, tak výrazně narostou ceny nemovitostí. Může být proto výhodnější koupit nemovitost již nyní za výhodnou cenu při čerpání drahé hypotéky, která bude v budoucnu refinancována," uvedl Štěpán Křeček, ekonom BH Securities a ekonomický poradce premiéra Petra Fialy (ODS).

Snižování úrokových sazeb pomůže podle něj rozpohybovat realitní trh třemi způsoby. Kromě toho, že se hypotéky stanou atraktivnějšími, se také sníží zhodnocování úspor na spořících účtech, což bude impulz k investování jinam, například do nemovitostí. Zároveň se ale zlevní i financování pro novou výstavbu.

Podle Petra Dufka, ekonoma banky Creditas, by mohla nastat podobná situace jako v loňském létě, kdy část zájemců dala i v době vysokých úrokových sazeb přednost nákupu bytu či domu před čekáním na levnější úvěry. Objem nových úvěrů na bydlení bez refixací se dostal nad hranici deset miliard korun měsíčně.

"Může se stát, že kdo bude dlouho vyčkávat, získá sice levnější úvěr, ale může mít problém s výběrem nemovitosti nebo s jejím možným zdražením. Problémem letošního roku totiž může být poměrně limitovaná nabídka nových bytů, jejichž výstavba už téměř dva roky vázne," řekl Dufek.

Sazby ČNB zatím snížila pouze mírně a jejich úroveň je podle ekonoma Martina Gürtlera z Komerční banky stále poměrně vysoká. Situace se podle něj zlepší až během letošního roku. V polovině letošního roku očekává základní repo sazbu kolem pěti procent a do jeho konce by měla klesnout na čtyři procenta.

"Drobné známky oživení na nemovitostním trhu jsou patrné již nyní. Odložená poptávka po nemovitostech může být poměrně silná, podpořená navíc vysokou úrovní nahromaděných úspor domácností. Která konkrétní úroveň hypotečních sazeb by měla odstartovat významnější nárůst poptávky je ale těžké říci. Spíš bych očekával, že půjde o pozvolný proces," řekl Gürtler.

ČNB minulý čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu na 6,25 procenta. Nynější sazba je na nejnižší úrovni od června 2022. Úrokovou sazbu začala ČNB postupně zvedat od června roku 2020, kdy pandemie koronaviru ve světě zapříčinila ekonomickou krizi. V květnu stejného roku činila úroková sazba 0,25 procenta.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top