investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Slovenská divize Volkswagen loni opět snížila výrobu vozidel

24.03.2023

Volkswagen loni ve svém bratislavském závodě vyrobila 268.685 aut, produkce tak meziročně klesla o 13 procent...

Slovenská divize německé automobilky Volkswagen loni ve svém bratislavském závodě vyrobila 268.685 aut, produkce tak meziročně klesla o 13 procent a snížila se čtvrtým rokem v řadě. V roce 2018 výroba přesáhla 408.000 aut. Letos a v dalších letech ale továrna počítá s nárůstem produkce a jejím postupným návratem na dřívější hodnoty, oznámila dnes firma. Volkswagen v Bratislavě montuje kromě jiných vozy Škoda Karoq, na konci letošního roku plánuje zahájit sériovou výrobu modelů Škoda Superb a Volkswagen Passat.

Loňský pokles produkce závod zdůvodnil přetrvávajícími problémy v dodavatelském řetězci. Předseda představenstva společnosti Volkswagen Slovakia Oliver Grünberg na tiskové konferenci zmínil také dopady války na Ukrajině a nedostatek polovodičů. V letech 2020 a 2021 výrobu v závodě ovlivnily dopady koronavirové nákazy.

Z Grünbergova vyjádření vyplynulo, že loni továrna Volkswagenu dosáhla z hlediska počtu vyrobených vozidel svého dna a její produkce se bude zvyšovat. "Jsme přesvědčeni, že dopady posledních tří krizových let zeslábnou," řekl. Dodal, že hlavním problémem už nejsou výpadky v dodávkách polovodičových součástek, ale jiných komponentů.

Osm z deseti vyrobených vozidel Volkswagenu na Slovensku loni tvořily sportovně-užitková (SUV) vozidla. Do výrobního portfolia bratislavské továrny automobilky patří kromě vozidel Škoda Karoq i Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne a také malá městská vozidla Volkswagen up! včetně jeho elektrické verze. Nově bude Volkswagen na Slovensku montovat i plně elektrický model Porsche Cayenne.

Slovenská divize Volkswagenu navzdory poklesu výroby loni zvýšila zisk před zdaněním o 5,3 procenta na 278 milionů eur (6,57 miliardy Kč), obrat vzrostl o dvě procenta na 9,73 miliardy eur (230 miliard Kč). Firma v zemi zaměstnává 10.900 pracovníků, na Slovensku se tak řadí k největším zaměstnavatelům. Loni Volkswagen na Slovensku investoval 345 milionů eur (8,1 miliardy Kč), celkově na roky 2022 až 2025 vyčlenil na investice v zemi 1,5 miliardy eur (35,5 miliardy Kč).

Automobilový průmysl je hlavním motorem ekonomiky Slovenska, které si loni v přepočtu na obyvatele udrželo pozici největšího výrobce automobilů na světě. Své závody na Slovensku mají kromě Volkswagenu také automobilky Kia, Jaguar Land Rover a Stellantis. K nim se v budoucnu zařadí švédská automobilka Volvo Cars, která loni v létě oznámila, že postaví na východě Slovenska továrnu na výrobu elektrických aut.

Podle dřívějších údajů slovenského svazu automobilového průmyslu výroba aut na Slovensku loni klesla téměř o pět procent zhruba na milion vozidel.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top