investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Siemens zvýšil čtvrtletní zisk o 193 procent

17.05.2023

Před rokem se na hospodaření firmy odrazily odpisy v souvislosti s odchodem z ruského trhu...

Německý průmyslový konglomerát Siemens ve druhém čtvrtletí svého finančního roku zvýšil čistý zisk meziročně o 193 procent na 3,6 miliardy eur (přibližně 85 miliard Kč). Firma o tom dnes informovala ve svých výsledcích hospodaření. Před rokem se na hospodaření firmy odrazily odpisy v souvislosti s odchodem z ruského trhu po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Nyní ale firma zvýšila celoroční výhled zisku i tržeb.

Tržby za druhé čtvrtletí vzrostly o 14 procent na 19,4 miliardy eur. Analytici v průzkumu sestaveném společností očekávali tržby 18,6 miliardy eur. Zisk z průmyslových aktivit se za tři měsíce do konce března zvýšil o 47 procent na 2,6 miliardy eur. V tomto ohledu firma zaostala za odhady, které počítaly se ziskem 2,7 miliardy eur.

Siemens, který je výrobcem řady produktů od vlaků až po průmyslový software, nyní očekává růst srovnatelných tržeb za 12 měsíců do konce září o devět až 11 procent. Předchozí výhled počítal s růstem o sedm až deset procent. U základního zisku na akcii počítá se zvýšením na 9,60 až 9,90 eura, což je nárůst proti únorovému odhadu 8,90 až 9,40 eura.

"Siemens pokračuje ve vynikajících výsledcích a dosáhl několika rekordů, včetně působivého nárůstu marží a historicky nejvyšších hodnot zisku v divizích Digital Industries a Smart Infrastructure. Rekordní byl i počet nevyřízených zakázek," uvedl v prohlášení generální ředitel Roland Busch.

Výsledky Siemensu analytici považují za ukazatel zdraví širší ekonomické aktivity v průmyslu. Švýcarský konkurent ABB na základě příznivého prvního čtvrtletí nedávno zvýšil celoroční výhled tržeb a zisku. Francouzský výrobce vlaků Alstom pak minulý týden uvedl, že dynamika trhu zůstává velmi příznivá.

V České republice má Siemens výrobní závody a rozsáhlou obchodní strukturu. V tuzemsku má i dvě centra sdílených služeb, 13 vývojových center a oddělení a také deset kompetenčních center s globální působností.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top